Vanzarile de alimente, bauturi, tutun si carburanti au scazut in primele 11 luni din 2013 fata de perioada similara din 2012, potrivit Institutului National de Statistica.
In perioada ianuarie-noiembrie 2013, comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 4,1 la suta, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun s-au redus cu 0,5 la suta. Crestere s-a inregistrat doar la vanzarile de produse nealimentare, de 2,8 la suta, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), preluat de Mediafax.
Veniturile medii, de natura baneasca, au fost in trimestrul al treilea al anului trecut de 2.182 de lei pe luna pe gospodarie, iar cheltuielile au insumat aproape 90 la suta din venituri, a anuntat ieri Institutul National de Statistica. Este de asemenea stiut ca salajenii castiga cu aproape 25 la suta mai putin decat media pe tara, astfel ca pentru a avea o imagine mai exacta despre situatia din judetul nostru ar trebui sa facem raportul fata de venitul mediu pe tara, de 2.182 de lei pe gospodarie si 765 de lei pe persoana.
Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre admini-stratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, coti-zatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare). Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc. detin o pondere foarte redusa in cheltuielile totale, de doar 0,8 la suta.
O componenta a consumului cu pondere relativ mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul III 2013, aceasta a reprezentat 19,5 la suta din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,5 la suta). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,1 la suta) si cele pentru educatie (0,3 la suta). (A.I.)