Ordonanța de Urgență nr. 220/2020, publicată în Monitorul Oficial în ultima zi a anului trecut, prevede o serie de măsuri sociale care au intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
Astfel, angajatorii care încadrează în muncă șomeri în vârstă de peste 50 de ani care au fost concediați în timpul stării de urgență sau în timpul stării de alertă (pentru că li s-au desființat locurile de muncă), tineri șomeri între 16 și 29 de ani, cetățeni români care au fost concediați în străinătate și s-au întors în România și se încadrează într-una din cele două categorii de vârstă, primesc un ajutor financiar în cuantum de 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 de lei, pentru fiecare persoană angajată în perioada 1 ianuarie – 1 septembrie 2021, timp de 12 luni. Condiția este menținerea raporturilor de muncă a acestor angajați cel puțin doi ani.
Ordonanța de Urgență prelungește acordarea ajutorului financiar pentru zilierii care desfășoară activități necalificate cu caracter ocazional. Acesta constă în acordarea unei sume de 35% din remunerația cuvenită pentru ziua de muncă, pe o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 30 iunie 2021.
Decontarea unei părți din salariu pentru lucrătorii sezonieri este o altă măsură de ajutor pentru angajatori care se prelungește și în 2021. Astfel, până la 30 iunie 2021, dar nu mai mult de o perioadă de 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni, se asigură decontarea unei părți din salariul acordat acestora, reprezentând 41,5% din salariul aferent zilelor lucrate în aceste locuri de muncă, pentru o perioadă de lucru de 8 ore/zi, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut pe anul 2020.
De asemenea, s-a decis completarea cadrului normativ ce vizează zilele libere plătite acordate părinţilor pentru supravegherea copiilor de până în 12 ani. Astfel, se acordă dreptul la liberele plătite și din ianuarie 2021 până în 30 iunie 2021. Aceste zile libere se pot acorda doar în situația în care școala se desfășoară online. Părinţii care lucrează de la domiciliu sau sunt încadraţi în telemuncă nu pot beneficia de aceste zile libere plătite.
Cu ce sunt mai speciali românii întorși din străinătate?? Dar proștii care lucrăm in țară și plătim 45% impozit din venituri ce primim?? P#la in fălci??
Apă de ploaie!!! Ca de-altfel tot ce face acest guvern de incapabili, frustrați și lipsit de orice bun simt!!!
Ba sa maga stimabili romani bejenari inapoi in pu.a lor.Sa le plateasca somaj tarile in care au platit taxe.Aici,noi astia prostii vorba lui A,trebuie sa primim.Din ceea ce am dat!!!
Adica ala o facut avere dincolo si amu vine si da din coada ca si el e roman.Duca-seeeeeee.
Acesteia sunt noii “catapultati” la conducerea tarii?!. Cititi articolul cu atentie. Dupa ce au “plans” dupa voturile din diaspora, chemandu-i acasa ,etc., acum limiteaza si conditioneaza venirea lor. Rusine, la fel ca PSD!!!
Adică un asa zis ceteatean care a tras din greu pt acel minim pe economie….ani de zile…dar a ramas in tara lui,va fii dat deoparte pt unu care vine din anglia…caci dupa el patronu va platii mai putin la stat?
Ciolanis trebuie cumva sa răsplătească căpșunarii și badandele pentru voturile primite!