Tehnologiile moderne ne oferă nouă tuturor avantaje incontestabile în dezvoltarea și dobândirea de cunoștințe și abilități noi, de educare. Dar utilizarea în exces a internetului este o problemă socială tot mai mare, dezbătută și abordată în numeroase studii. Adicția de internet este la fel de dăunătoare ca și dependența de droguri sau de alcool, cauzând probleme de integrare socială, tulburări psihologice și complicații neurologice majore.

Sunt mulți factori despre care se crede că ar cauza depedența de internet. Unii adolescenți consideră că nu au o altă modalitate de a-și elibera problemele, așa că apelează la lumea virtuală pentru confort. Fie că doresc să scape de viețile lor dificile sau de presiunea în a excela, tinerii tind să apeleze la internet pentru a evada din realitate. Jocurile în care fiecare dintre ei au un rol par o variantă mult mai bună decât viața reală. Fiind singuri și plictisiți, neavând cu cine să creeze legături și să socializeze după școală, mulți dintre ei găsesc înlocuitor pe internet.

Proiectele nenumărate, documentele și lucrările care, mai nou, s-au mutat în mediul virtual ne fac pe fiecare dintre noi să petrecem în medie cel puțin 4-5 ore pe scaun, în fața calculatorului. Această rutină creează pe lângă adicție și multe alte probleme de sănătate.

Este important să știm cum se manifestă dependența de internet. Potrivit specialiștilor, obsesia de internet se manifestă prin:comportament compulsiv care interferează cu stilul de viață normal, lipsa de comunicare cu familia, efecte negative la nivel fizic (dureri de spate, probleme ale coloanei sau dureri de cap și de ochi), poate duce la reducerea activității sociale, produce izolare socială, produce oboseală iar în unele cazuri leziuni cerebrale și provoacă un stres accentuat în cadrul familiei, printre prieteni, apropiați și colegi de muncă.

Rezultatele dependenței de net sunt multiple și aproape fără excepție negative, mai ales în formarea copiilor și adolescenților. Aceștia ajung până în punctul în care le sunt afectate și neglijate celelalte aspecte ale vieții. Persoana care devine dependentă de utilizarea internetului simte nevoia să petreacă din ce în ce mai mult timp online pentru a simți o stare de bine, de împlinire. În momentul în care nu are acces la internet, aceasta experimentează o varietate de emoții negative.

Primul pas în tratarea acestei dependențe este recunoașterea faptului că există o problemă. Odată cu trecerea timpului, dependența se agravează, iar efectele sunt din ce în ce mai vizibile. Atunci când observăm la ceilalți sau chiar la noi înșine manifestări nesănătoase, care pot ascunde dependența de internet, este important să apelăm la ajutor medical specializat, precum psihoterapia individuală.

De asemenea, este important să facem cât mai multe activități care au loc departe de lumea virtuală, de preferat în aer liber. Petrecerea timpului cu persoane apropiate, cu familia ori prietenii în natură, practicarea unui sport sau descoperirea de noi hobby-uri pot fi unele dintre activitățile care ne țin departe de lumea online.

În caz contrar, simptomele se vor accentua iar dependența va fi tot mai greu de vindecat. În cazul în care persoana respectivă ajunge în stadiul în care adicția de internet generează depresie și anxietate este indicat și chiar necesar să se apeleze la consiliere psihiatrică.

Pentru a nu deveni dependenți de internet ne putem noi limita în mod conștient accesul la computer și smartphone. Putem adopta un stil de viață sănătos făcând multă mișcare și sport, asta ne va face să ne simțim mult mai bine.

Ca în orice alt aspect al vieții, și atunci când vine vorba despre timpul petrecut în mediul online este nevoie de echilibru și moderație. Altfel spus, este important pentru sănătatea noastră, atât fizică dar și psihică, să stăm departe de această tentație periculoasă și dăunătoare.