Spitalul Judetean de Urgenta Zalau va fi schimbat din temelii, dupa 34 de ani de la infiintare, atat din punct de vedere al conditiilor de spitalizare, cat si din punct de vedere al atitudinii medicilor si personalului auxiliar. Cel putin acest lucru si-l propune actualul manager al unitatii spitalicesti, Laurentiu Barna, care a venit la conducerea institutiei in noiembrie 2011, in cea mai grea perioada pe care o traverseaza institutia – amplul proces de reabilitare.
Managerul spune ca este nevoit sa ia decizii grele in urmatoarele saptamani, cum ar fi mutarea sectiilor care functioneaza in Corpul B al Spitalului, corp de cladire in care au inceput deja lucrarile de reabilitare, dupa ce Corpul A a fost complet refacut. Dupa spusele lui Laurentiu Barna, cel tarziu in luna martie a anului viitor, salajenii vor avea un spital cu totul nou, in care vor beneficia de servicii medicale moderne, insa in limita celor pe care poate sa le ofere un spital judetean de urgenta.
Corpul de legatura a devenit functional, la standarde noi
Dupa finalizarea lucrarilor in Corpul A al spitalului si mutarea primelor sectii in noile spatii moderne, a sosit vremea ca lucrarile in corpul de legatura – cea mai circulata parte a unitatii spitalicesti (zona lifturilor, a scarilor si a cabinetelor medicale de pe sectii), zona de tranzit intre Corpurile A si B – sa se apropie de „finish”, astfel ca incaperile de aici sunt date in folosinta una cate una.
Managerul Barna a declarat pentru Graiul Salajului ca are promisiunea constructorilor ca in cateva zile corpul de legatura va fi finalizat in totalitate. In lucru au mai ramas lifturile, care vor fi inlocuite cu altele noi, in conformitate cu standardele de calitate si siguranta. Doua dintre lifturi au fost schimbate si vor putea fi utilizate in curand, dupa care vor fi schimbate celelalte doua. Vechile lifturi au ajuns mormane de fier, care vor fi evacuate din incinta spitalului. Cabinetele si saloanele din corpul de legatura au fost mobilate cu paturi si dulapuri noi. Primii pacienti mutati in saloanele noi din corpul de legatura sunt cei ai Sectiei de Nefrologie.
Nasterile se muta temporar la Simleu Silvaniei
Laurentiu Barna trebuie sa ia o decizie in privinta Sectiei de Nasteri, pentru ca lucrarile de reabilitare la etajele din Corpul B in care functioneaza aceasta sectie si blocul operator aferent acesteia presupun mutarea nasterilor intr-o alta locatie. In urma discutiilor purtate cu membrii Consiliului de Administratie al Spitalului Judetean, cu reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, cu cei ai Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, cea mai buna solutie ar fi mutarea integrala a activitatii sectiei intr-un alt spital. Insa, in aceste conditii, Spitalul Judetean isi poate pierde finantarea de la bugetul asigurarilor de sanatate. Ca sa nu piarda finantarea de la buget, activitatea medicilor nu ar trebui intrerupta, astfel ca cea mai buna solutie ar fi ca medicii si personalul auxiliar sa isi mute activitatea la Spitalul Orasenesc din Simleu Silvaniei.
„Am avut o discutie cu managerul spitalului din Simleu si cu celelalte autoritati din Sanatate. Urmeaza sa luam o decizie daca nasterile vor fi mutate la Simleu pe perioada in care aici se reabiliteaza Sectia de Nasteri si Blocul Operator. Nu avem unde sa le mutam in alta parte si, ca sa evitam orice alte probleme legate de actul medical, cea mai buna solutie este ca nasterile sa fie transferate la Simleu”, a declarat, in premiera pentru Graiul Salajului, managerul Laurentiu Barna.
Se reinfiinteaza Sectia de Hematologie
De la infiintare pana in prezent, structura serviciilor oferite in Spitalul Judetean a suferit o serie de modificari. Au fost infiintate sectii noi, insa unele sectii au disparut din lipsa de medici. Un exemplu in acest sens este si Sectia de Hematologie, care nu a mai functionat de ani buni, de cand a plecat unicul medic hematolog. Managerul Barna si-a propus sa redeschida sectia peste cateva luni, dupa ce a primit confirmarea din partea unui medic care s-a specializat pe hematologie ca va veni sa lucreze in cadrul Spitalului Judetean din Zalau.
Conducerea Spitalului constientizeaza lipsurile si incearca sa le faca fata
Un minus al Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, pe care il recunoaste managerul Barna, este lipsa acuta de personal, care are impact direct asupra serviciilor oferite pacientilor.
Laurentiu Barna spune ca exista deficit de personal pe fiecare sectie, iar la Unitatea de Primire a Urgentelor (UPU) ar mai fi necesara inca o linie de garda pentru a functiona in cele mai bune conditii. O problema la UPU este triajul pacientilor. „Trebuie sa gasim o rezolvare urgenta a triajului pacientilor. Exista nemultumirea celor care vin la urgenta, si este de inteles, ca nu stam bine la capitolul comunicare. Daca asistentele medicale ar comunica cu pacientii care asteapta sa fie consultati, cu siguranta nu ar mai fi unii suparati pe spital. Aproximativ 30 la suta din cazuri le rezolva triajul, iar timpul de triere al pacientilor la noi este destul de mare. Aici avem de lucrat, mai avem nevoie de personal”, spune Barna.
In schimb, managerul este de parere ca, in cazul pacientilor din sectiile mutate in spatiile noi, acestia pleaca multumiti din spital pentru ca sunt tratati altfel de personalul medical. „Se observa ca medicii lucreaza altfel de cand au conditii mai bune. La noi e un haos acum pentru ca se lucreaza peste tot. Unde am terminat, medicii au alt comportament, asistentele si infirmierele la fel. Eu sper ca la finalul lucrarilor, cand totul va fi nou, si serviciile sa fie puse la punct. Nimeni nu vine la spital daca e sanatos, dar vrem ca pacientii sa plece multumiti de la noi si sa le faca placere sa ni se adreseze la nevoie”, spune managerul.
In perioada urmatoare vor fi nominalizate patru posturi de medici deblocate de Ministerul Sanatatii, insa este nevoie de dublarea numarului medicilor acolo unde exista unul singur. Spitalul Judetean mai are nevoie de un medic de medicina sportiva, de un chirurg, de un reumatolog, un gastroenterolog, un psihiatru si un specialist in diabet.
Transformari radicale in organizarea Spitalului Judetean
Proiectul de reabilitare al celei mai importante unitati spitalicesti din Salaj a fost gandit astfel incat, la finalul lucrarilor, pacientii, medicii, personalul TESA si toti cei care intra in contact cu Spitalul la un moment dat sa fie multumiti de servicii si de conditiile oferite aici. Legislatia care prevede anumite standarde a facut ca unele sectii sa nu mai aiba loc in cladirea existenta. Insa, proiectantii si reprezentantii spitalului au gasit solutii. Sectia de Oncologie, care va fi gata peste doua-trei luni, va functiona in podul Ambulatoriului. Acoperisul a fost inaltat tip mansarda, geamurile vor fi montate zilele acestea si acum se lucreaza intens la plafon.
La fel si Sectia de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI), care va fi extinsa pe o alta latura a mansardei Ambulatoriului, precum si spatiile pentru intreg personalul TESA.
O problema inca nerezolvata ramane Sectia de Dermatovenerologie, deoarece cladirea de pe Republicii in care functioneaza acum aceasta sectie a fost retrocedata. Managerul Spitalului Judetean spune ca ar exista doua variante, care vor fi analizate impreuna cu reprezentantii Consiliului Judetean Salaj, in calitate de ordonator de credite al spitalului. Ori cladirea va fi cumparata de administratia judeteana, ori va fi mutata sectia in cadrul spitalului. Proprietarul cladirii retrocedate trebuie sa aloce Spitalului Judetean suma de aproximativ 120 de mii de euro, iar Barna se gandeste sa foloseasca acesti bani pentru infiintarea unui spatiu in cadrul unitatii spitalicesti in care sa mute sectia de dermatovenerologie. In cazul in care Consiliul Judetean ar cumpara cladirea de la actualul proprietar, ar trebui sa inve-steasca cateva miliarde in reabilitarea ei, ceea ce nu ar fi deloc avantajos. Insusi presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, afirma la un moment dat ca ar putea fi reduse costurile unitatii spitalicesti daca toate sectiile ar functiona in aceeasi cladire, facand referire aici la costurile pe care le impun transportul pacientilor dintr-o locatie in alta, transportul probelor pentru analize, al hranei sau al lenjeriei.
Englezii continua sa aduca standarde noi in spitalul din Zalau
Directorul Medical Support in Romania (MSR), Patrick Colquhoun, care sprijina de 22 de ani, prin intermediul fundatiei sale, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, este oaspetele angajatilor unitatii spitalicesti pentru a 70-a oara si a declarat ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizate in Clubul Spitalului, ca este foarte multumit de colaborarea cu angajatii din Zalau si de evolutia serviciilor oferite pacientilor. MSR a sprijinit proiectele de modernizare a spitalului, a donat aparaturi, a ajutat la implementarea procedurilor si datorita lor Sterilizarea si Spalatoria sunt unice in tara. „Sa nu uitam ca Spitalul Judetean din Zalau este singurul spital din Romania in care, la Sterilizare, fiecare trusa chirurgicala se infasoara separat. Si este de apreciat ca se respecta aceasta procedura, pentru ca o asemenea punga costa de trei ori mai mult in Romania decat in Anglia si, de obicei, interesul spitalelor este sa aiba costuri cat mai mici. La Zalau este mai importanta sanatatea pacientilor”, spune directorul MSR.
Tot MSR a facut posibil ca pacientii suferinzi de cataracta sa poata beneficia la Zalau de implanturi de cristalin, datorita microscopului operator pe care l-au donat. Un alt serviciu unic in tara, implementat inca din 2007 la Zalau, este Repre-zentantul Pacientului a carui implementare si functionare a fost subiect de dezbatere in cadrul conferintelor inter-nationale, facand astfel cunoscut Zalaul in lumea medicala internationala. Patrick Colquhoun spune ca in octombrie va reveni la Zalau cu o echipa a MSR si va face multe surprize salajenilor, fiind convins ca serviciile din Spitalul Judetean vor fi cu totul altele dupa finalizarea modernizarii spitalului.
Odata cu sosirea di-rectorului MSR la Zalau a ajuns si o donatie de lenjerie speciala pentru pacientii imobilizati la pat, de tipul scutecelor pentru adulti, care pot fi spalate si dezinfectate. Totodata, personalul medical va fi nevoit sa respecte o noua procedura de ingrijire, pusa la punct de reprezentantii unitatii spitalicesti impreuna cu partenerii de la MSR. Fiecare asistenta va fi obligata sa intocmeasca fise ale pacientilor si sa respecte programul de ingrijire. Ramona Marincas, directorul de ingrijiri medicale, spune ca fiecare asistenta va trebui sa asigure chiar si nevoia de comunicare a pacientului internat, sa-l supravegheze conform unui program, astfel incat pacientii sa fie tratati conform standardelor moderne care se aplica in strainatate si sa plece multumiti de serviciile primite in cadrul Spitalului Judetean.
Colaborarea cu MSR este cea mai longeviva colaborare dintre o fundatie si o institutie publica si a reprezentat un impuls pentru ceilalti parteneri care sprijina de cativa ani Spitalul Judetean de Urgenta Zalau.