Cadre medicale – angajati si fosti angajati ai Spitalului Judetean de Urgenta Zalau -, institutii cu care unitatea spitaliceasca colaboreaza, parteneri si invitati au participat ieri la festivitatea organizata cu ocazia implinirii a 35 de ani de la infiintarea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. Evenimentul s-a desfasurat in incinta Casei Armatei Zalau. Sarbatoarea a 35 de ani de la infiintarea acestei institutii de prestigiu in judetul nostru a fost un prilej de revedere pentru cei care au lucrat si cei care lucreaza la Spitalul Judetean, cei care si-au dedicat ani din viata pentru a salva alte vieti si pentru ridicarea calitatii serviciilor de sanatate.
35 de ani de „viata pentru viata”
Despre evolutia spitalului din 1978, de la infiintare, vorbesc poate cel mai bine cifrele. In debutul evenimentului de aniversare a 35 de ani de „viata pentru viata”, Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta, a facut o trecere in revista a celor mai semnificative evenimente.
La 30 septembrie 1978 existau 994 de angajati, din care 837 personal medical si auxiliar si 160 personal nemedical. Numarul medicilor in anul 1978 (42) a fost de peste trei ori mai mic decat in prezent (144). Pe parcursul celor 35 de ani s-au infiintat urmatoarele structuri: 12 compartimente, doua sectii, statia de hemodializa, UPU – SMURD, centrul judetean de diabet, centrul de sanatate mintala si spitalizare de zi. Tot in aceasta perioada au fost infiintate 17 cabinete medicale cu specialitati noi in Ambulatoriul de Specialitate. Dezvoltarea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a permis ca in primele opt luni ale anului 2013 sa se externeze un numar de peste 17.500 de pacienti (cazuri acute in spitalizare continua); au existat in jur de 400 de cazuri acute in spitalizare continua si peste 6.500 de cazuri in spitalizarea de zi. De asemenea, pe parcursul acestui an au fost efectuate peste 45.000 de investigatii paracli-nice. „In medie, ponderea numarului zilelor de spitalizare este de aproximativ 60 la suta din totalul zilelor de spitalizare din judet”, a precizat Laurentiu Barna.
Dupa cum a apreciat managerul, „un moment decisiv in viata spitalului a fost reprezentat de preluarea managementului de catre Consiliul Judetean Salaj, in 2010, oportunitate care a creat perspectiva unei strategii de dezvoltare prin implicarea directa a autoritatilor locale, atat prin accesarea de fonduri europene, cat si prin finantare directa”. Proiectul de reabilitare a corpurilor A si B ale Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a fost demarat in 2011 si s-a finalizat in luna iunie a acestui an. Valoarea totala a proiectului a fost de 42.752.041 de lei, din care contributia Consiliului Judetean Salaj a fost de 699.353 de lei. In prezent, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau are o noua infatisare. Toate sectiile sunt modernizate, iar unitatea spitaliceasca este dotata cu peste 500 de aparate si echipamente medicale.
Distinctii pentru cei mai buni
Evenimentul de ieri a continuat cu inmanarea de diplome, medalii si distinctii pentru cadrele medicale, angajati, fosti angajati, dar si pentru parteneri si pentru institutiile publice locale. Cu aceasta ocazie, conducerea spitalului a oferit cotidianului Graiul Salajului o placheta aniversara „in semn de apreciere a inaltei constiinte profesionale si parteneriale cu care spirjina constant misiunea Spitalului Judetean de Urgenta Zalau”. Placheta este gravata cu semnatura managerului spitalului, Laurentiu Barna, si a presedintelui Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc. Precizam ca reprezentantii Primariei Municipiului Zalau, ai Institutiei Prefectului Salaj, ai Inspectoratului de Politie Judetean si reprezentantii Politiei Locale nu au raspuns invitatiei conducerii spitalului de a participa la eveniment.
In cadrul festivitatii de inmanare a diplomelor si a medaliilor au luat cuvantul reprezentanti ai unor structuri medicale din Salaj, care au felicitat conducerea si angajatii spitalului pentru reusitele si performantele de care au dat dovada. De precizat este ca, in cele peste trei decenii de existenta, Spitalul Judetean de Urgenta Zalau a avut mai multi directori, numerosi sefi de sectie, sute de medici si asistenti medicali, profesionisti ai actului medical. Toti au contribuit la bunul demers al spitalului, ducandu-i renumele dincolo de granitele judetului si ale tarii. Evenimentul s-a incheiat cu un moment artistic sustinut pe scena Casei Armatei de copiii de la Centrul de Zi din Cehu Silvaniei.
Planuri pentru maine
Printre obiectivele de dezvoltare a Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, managerul laurentiu Barna a tinut sa precizeze: continuarea lucrarilor de modernizare si reabilitare a infrastructurii; dezvoltarea de servicii moderne de investigare, diagnosticare si interventii minim-invazive; dezvoltarea Serviciului de Medicina Muncii sau monitorizarea gradului de satisfactie a pacientului. Ca si obiectiv primordial, Spitalul Judetean de Urgenta isi propune standardizarea calitatii serviciilor furnizate in scopul orientarii serviciilor de sanatate catre calitate, eficienta si performanta. „Toate realizarile se datoreaza in mod special personalului medical care timp de 35 de ani a asigurat activitatea in flux continuu”, a spus managerul spitalului in incheiere.