Participantii la actiunea de ecologizare au constatat ca suntem mai nepasatori ca oricand cu mediul inconjurator
In Salaj, 2.454 de voluntari au facut parte din proiectul „Let’s Do It, Romania!” si au demonstrat sambata, de Ziua curateniei, ca le pasa de spatiile naturale ale judetului si nu le-a fost rusine sa treaca la munca de jos, sa stranga gunoaie. Datele oficiale ne-au fost puse la dispozitie de Olimpia Chende, coordonatorul proiectului la nivel de judet. Fata de anul trecut, cand au participat la actiunea de strangere a gunoaielor in jur de 1.700 de voluntari, numarul lor a crescut in acest an. Cat despre cantitatea de deseuri colectate in acest an, Olimpia Chende ne-a declarat ca de pe raza municipiului Zalau s-au strans 3.240 de saci cu gunoaie. In Jibou s-au strans cinci tone de deseuri. Acestea sunt datele care au fost centralizate pana ieri. Este vorba asadar de recorduri. Nu stim daca se ne bucuram ca salajenii sunt responsabili fata de mediu si au iesit la curatenie, sau sa ne intristam ca iresponsabilii arunca atata mizerie in natura.
Elevii sunt cei mai responsabili cetateni
Echipati corespunzator, cu manusi si saci rezistenti, elevii au fost primii la strans gunoaie. Olimpia Chende spune ca la nivel de judet au participat 34 de unitati de invatamant, iar scoala cu cel mai mare numar de voluntari (135) a fost Liceul de Arta Ioan Sima. Din cei 135 de scolari care si-au dat interesul pentru ca Salajul sa scape de mizerie, 85 au fost din clasele II – IV. Marea surpriza a venit insa din partea angajatilor unor institutii publice din judet si din partea reprezentantilor unor partide politice, care au declarat public ca se vor mobiliza si vor participa la actiunea de curatenie, dar nu i-a vazut nimeni sambata la curatenie. Pentru ei, puterea exemplului nu este importanta. Dupa cum ne declara coordonatoarea proiectului „Let’s Do It, Romania!”, „singurul partid care a participat a fost PDL”. 12 membri ai Organizatiei de Tineret a PDL Salaj au dat dovada de responsabilitate si au facut curatenie la iesirea de pe Meses, inspre Treznea. Alte institutii din Salaj care au luat parte la scoaterea judetului din gunoaie sunt: Directia Silvica, Directia Agricola, Primaria Zalau, Casa de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Munca, Inspectoratul de Jandarmi, Agentia pentru Protectia Mediului, Sistemul de Gospodarire a Apelor si Garda de Mediu. Directia de Sanatate Publica (DSP) Salaj a oferit manusi voluntarilor, dar nu apare in statistica doamnei Chende ca participanta la stransul gunoiului. Consiliul Judetean Salaj si Institutia Prefectului s-au ocupat de promovarea evenimentului, fara a simti insa nevoia sa participe activ la curatenie.
Voluntarii s-au trezit cu coji de banane in cap
Olimpia Chende s-a aratat multumita de numarul participantilor din acest an, care a fost mai mare decat in anii anteriori. Problema insa apare la ecologizarea zonelor propuse. Participantii s-au aflat in imposibilitatea de a face curatenie in unele locuri. „Tot orasul, la modul general, este foarte murdar”, este concluzia coordonatoarei de proiect. Pentru a intari cele afirmate, Chende ne-a declarat ca la Poienita de la Treznea a fost nevoie sa ii cheme pe cei de la firma de salubritate AVE pentru a aduna deseurile. S-au gasit acolo saci intregi de gunoaie, cizme, tigle, sobe vechi, „ce nu puteai sa-ti imaginezi”, spune Olimpia Chende. Situatie similara a fost si la padurea Garcei – Cristur, dar si la Panic. „Copiii nu au putut efectiv sa faca treaba, pentru ca acolo se impuneau anumite materiale (lopeti, roabe) si nu a stat in puterea lor fizica sa faca aceste lucruri”, puncteaza coordonatoarea. Am inteles, era o munca titanica. Asta e atitudinea unor salajeni fata de mediul inconjurator. Au fost situatii care i-au pus in incurcatura pe profesorii care au insotit elevii din clasele mici. Prin parcuri si poienitele de pe Meses si nu numai, copiii au gasit in locuri „consacrate” gramezi de prezervative, absorbante si lenjerie de dama. Mai mult, organizatorii spun ca s-au confruntat cu cazuri in care oamenii stateau la geam si ii priveau cum fac curatenie. „Ne-am trezit si cu o coaja de banana in cap”, spune cu amaraciune Olimpia Chende.
Organizatoarea proiectului „Let’s Do It, Romania!” la nivel de judet s-a aratat multumita de colaborarea cu sponsorii si partenerii, dar si de „colaborarea aproape perfecta cu cei de la AVE, care au raspuns prompt la fiecare solicitare”, a spus in incheiere Olimpia Chende.