O fetita de 10 ani din Zalau a fost retinuta de doi angajati ai operatorului de transport in comun pentru ca nu avea biletul compostat. Fetita a fost retinuta si dusa pana la capat de linie, in statia din gara, pentru ca nu avea carnetul de note la ea si nici un alt act care sa-i ateste identitatea. Iar pana la venirea mamei, minora a fost inchisa in autobuz. Fetita a povestit ca cele doua controloare au tipat la ea, au facut-o hoata si au amenintat-o cu politia. Iar aici avem de-a face cu un caz sensibil, in care sunt fata in fata trauma emotionala pe care a suferit-o un copil de 10 ani si vigilentii angajati ai operatorului de transport in comun.
O fetita face cunostinta cu Transurbis-ul
Intamplarea s-a petrecut in saptamana dedicata „Scolii Altfel”. Parintii minorei D.P. din Zalau spun ca pentru fetita lor a fost prima saptamana in care a circulat cu autobuzul. Fiind la o scoala cu program prelungit, fetita era luata de parinti in fiecare zi la ora 16,00 si dusa acasa cu masina. Fiind „Scoala Altfel”, parintii s-au gandit ca ar fi cazul pentru fetita lor sa invete sa circule si cu autobuzul. „Am invatat-o de unde sa-si ia bilet si cum sa-l composteze”, spune tatal H.P. Fetita le-a povestit parintilor ca avea biletul la mana cand s-a intalnit cu cele doua controloare, insa nu a apucat sa-l composteze. „I-au spus fetei mele ca e hoata, ca invata de mica sa fure si au amenintat-o cu politia. Fetita s-a speriat, va dati seama, a inceput sa planga, a fost traumatizata”, spune tatal. Mai grav este ca cele doua controloare au retinut-o pe fetita pana la capatul liniei, pentru ca minora nu avea carnetul de note la ea. „La cat era de speriata, va dati seama ca nu avea cum sa minta, a dat toate detaliile pe care le-au cerut controloarele, dar nu au crezut-o”, mai spune H.P., tatal fetitei. Pentru ca nu a ajuns acasa la ora stabilita cu parintii ei, mama si-a sunat fiica sa vada ce se intampla. „Sotia mea a ajuns la gara in nici un sfert de ora. A gasit-o pe fata plansa si speriata. Nu mi se pare normal. A gresit ca nu si-a compostat biletul, dar nu mi se pare normal tratamentul la care mi-au supus fata”, crede tatal. Fetita era inchisa in autobuzul care stationa, potrivit parintilor, cu usile blocate, sa nu poata fugi minora. „Am platit un bilet cu suprataxa si i-au dat drumul”, mai spune tatal. Insa, stupefiati de ce le-a povestit fiica lor, parintii au decis sa se adreseze politiei. „Nu este normal cum s-au purtat cu fata mea. Este, totusi, un serviciu public, nu ar trebui sa-i agreseze in felul acesta pe copii. Angajatii lor nu au o norma de conduita? Fata mea e traumatizata, era prima saptamana in care mergea cu autobuzul. Nu e normal sa-i fie frica sa circule, de acum inainte, cu transportul in comun”, mai spune tatal.
Parintii au reclamat la Politie lipsirea de libertate a fetitei
Potrivit Tincutei Dumuta, purtator de cuvant al IPJ Salaj, in data de 6 aprilie a fost depusa o petitie din partea mamei minorei D.P. prin care reclama calomnia adusa fetitei sale de catre doua angajate Transurbis. „In petitie, mama spune ca fata a fost facuta hoata. Petitia a fost depusa in 6 aprilie si, conform legii, avem 30 de zile la dispozitie sa o solutionam. Au fost audiate toate partile si urmeaza sa se dea o solutie pana in 6 mai”, spune Tincuta Dumuta. Pe de alta parte, parintii spun ca s-au adresat politiei reclamand lipsirea de libertate a fetitei lor, comportamentul abuziv al celor doua angajate, excesul de zel si faptul ca a fost numita hoata. Acum, asteapta decizia politiei, dar sunt decisi sa isi caute dreptatea pana in panzele albe.
Directorul Transurbis da vina pe parinti
Contactat de Graiul Salajului, directorul Transurbil Ionel Muresan spune ca, vorbind despre „un caz ipotetic”, e numai vina parintilor. „Trebuia sa-i faca abonament, de aceea avem preturi mici la abonamentele pentru elevi, sa si le poata permite oricine. E numai vina lor daca fata a avut de suferit”, spune Ionel Muresan. Din pacate, nu am reusit sa primim foarte multe lamuriri, pentru ca seful Transurbis a vrut sa luam in calcul doar „un caz ipotetic” si a refuzat sa dialogheze concret despre fetita D.P. „Avem sute de cazuri cu minori care circula fara bilet. Noi chemam parintii, care platesc biletul cu suprataxa, apoi le mai dau si o bataie buna ca au facut asta”, spune Muresan. Intrebat daca au fost cazuri in care parintii au facut plangere la politie pentru abuzul facut de angajatii sai asupra minorilor, Ionel Muresan a confirmat, mentionand ca toate „anchetele” au fost in favoarea firmei pe care o conduce. „Ei depun plangere de sechestrare, iar noi ii actionam in instanta pentru calomnie. Nu am pierdut niciun proces de acest fel. Daca tot fac plangere, sa invete sa plateasca pentru calomnie”, a mai spus Muresan. Totusi, nu am reusit sa aflam nici cate cazuri cu minori au fost inregistrate la Transurbis si nici cate procese au fost castigate de companie in acest an. „Sunt lucruri pe care ar trebui sa le discutati cu juristul nostru, dar cred ca acum este in instanta”, spune Muresan. Directorul de la Transurbis a mai spus ca, in acest „caz ipotetic”, nu avem cum sa dovedim ca a fost asa cum povestesc parintii, pentru ca n-am fost acolo. „Nu ne putem lua dupa povesti. Parintii sa faca abonament si sa nu-si mai puna copiii in astfel de situatii”, a punctat Muresan.
Trauma psihica si sanctiune „cu cantec”
In acest caz, fetita de 10 ani a fost traumatizata de doua angajate Transurbis, asa cum spun parintii. Pentru partea contraventionala, ca sa-si recupereze fetita incuiata in autobuz, mama a platit un bilet cu suprataxa de 40 de lei. „Este un bilet simplu, cu suma inscrisa pe el. Nu se specifica nici cine a platit si nici pentru ce”, precizeaza H.P.
Problema aceasta e destul de sensibila. Daca fetita de 10 ani a gresit pentru ca nu avea biletul compostat cand a fost controlata de angajatele Transurbis, legea o protejeaza in mai multe feluri. Ordonanta nr. 2 din 2001 arata clar ca „minorul sub 14 ani nu raspunde contraventional”, iar „pentru contraventiile savarsite de minorii care au implinit 14 ani minimul si maximul amenzii stabilite in actul normativ pentru fapta savarsita se reduc la jumatate”. Nu este cazul fetitei D.P, care are doar 10 ani si nu poate raspunde contraventional. Cu toate acestea, mama fetei a fost de acord sa plateasca contraventia, insa din nou nu s-a respectat legea, pentru ca a platit suma intreaga de pe bilet. Pe de alta parte, pentru a se emite o amenda, trebuie facut un proces-verbal de contraventie, iar contravenientul este obligat sa prezinte actul de identitate. Minora D.P. are doar 10 ani, nu are un buletin sau carte de identitate, ceea ce duce la nulitatea amenzii.
Controlorii, stapanii mijloacelor de transport in comun
Cazul fetitei de 10 ani este doar unul dintre cele semnalate de locuitorii Zalaului cu privire la comportamentul agresiv al controlorilor de la Transurbis. „Este o practica deja pentru controlori. Practic, pandesc calatorii sa vada daca composteaza bilet, si cine nu este destul de rapid, este luat in primire. Am asistat la un caz in care o tanara care vorbea la telefon si-a pus geanta pe scaun, si-a luat biletul sa-l composteze si statea langa aparatul de compostare, asteptand sa incheie convorbirea. Imediat a fost luata in primire de controloare si a iesit circ”, spune A.S. din Zalau. „De ce nu se iau de oameni de seama lor, nu sa terorizeze o fetita de zece ani”, comenteaza o mamica. Pe lista reclamatiilor la adresa controlorilor de pe autobuzele de oras, zalauanii trec mai ales agresivitatea verbala si atitudinea de stapani ai autobuzelor. Insa, pana acum nimeni nu s-a sesizat si nici nu sunt sperante ca o vor face. E vorba, totusi, de un serviciu public. Chiar daca directorul Ionel Muresan spune ca este vorba despre o societate pe actiuni, actionarul este Consiliul Local al municipiului Zalau, iar finantarea se face tot din bani publici.
Luna aprilie, nefasta pentru Transurbis
Acesta ar fi al doilea caz care arunca o lumina negativa asupra operatorului de transport in comun in cursul lunii aprilie. In a doua zi de Pasti, un sofer al firmei a urcat beat la volan si a lovit un barbat pe trecerea de pietoni, accidentul producandu-se in zona Garii. Atunci, conducerea Transurbis s-a delimitat de soferul respectiv, motivand ca acesta a preluat autobuzul din zona Garii, fara sa treaca pe la baza pentru a fi testat pentru alcoolemie. Pietonul lovit de autobuz a ajuns la spital prezentand un traumatism cranio-cerebral acut, plaga contuza parieto-occipitala stanga, fracturi costale multiple, precum si un traumatism toracic acut inchis, necesitand internarea sa.
„Spioanele” de la Transurbis au bagat spaima intr-un copil de 10 ani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...