12 institutii publice vor semna un protocol de colaborare pentru asigurarea incluziunii romilor. Publicul tinta nu este insa interesat de protocoale, ci vrea conditii de trai decente.
Primaria Municipiului Zalau va incheia alaturi de alte 11 institutii publice un protocol de colaborare, pe o durata de doi ani, pentru imbunatatirea situatiei romilor din orasul resedinta de judet. Publicul tinta nu este insa interesat de protocoale, ci vrea conditii de trai decente. Romilor nu le arde de integrare si nu dau doi bani pe parteneriatele autoritatilor locale, este concluzia trasa de reporterii Graiul Salajului, in urma discutiilor avute cu romii din cartierul Pacii.

Primaria Municipiului Zalau va incheia alaturi de alte 11 institutii publice un protocol de colaborare, pe o durata de doi ani, pentru imbunatatirea situatiei romilor din orasul resedinta de judet. Scopul parteneriatului este asigurarea incluziunii socio-economice a cetatenilor apartinand minoritatii rome prin implementarea unor politici integrate in domeniul educatiei, ocuparii fortei de munca, sanatatii, locuirii, culturii si infrastructurii sociale. Protocolul de colaborare a fost aprobat in sedinta de ieri a Consiliului Local si are la baza strategia Guvernului de incluziune a cetatenilor romani apartinand minoritatii romilor pentru perioada 2012-2020. Potrivit planului local de actiune, la capitolul educatie, Inspectoratul Scolar va asigura in perioada 2012-2013 dezvoltarea unui sistem de culegere si monitorizare a datelor privind cuprinderea copiilor de varsta prescolara si scolara intr-o forma de invatamant si va crea programe distincte dedicate cu precadere copiilor vizand educatia prescolara: gradinite estivale, bilingve. Acolo unde exista o cerere destul de mare, se va asigura predarea limbii romani la toate nivelurile si formele invatamantului preuniversitar. Tot la capitolul educatie unitatile de invatamant vor organiza campanii de informare si constientizare a parintilor si comunitatilor de romi cu privire la importanta educatiei. In ce priveste ocuparea unui loc de munca, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) va organiza bursa locurilor de munca pentru romi si va oferi servicii de informare si consiliere. Pentru a imbunatati situatia socio-economica a romilor, AJOFM va organiza cursuri de calificare si recalificare in meserii cerute de piata muncii si va media locuri de munca vacante conform pregatirii cetatenilor romi.
Sanatate si locuinte pentru romi
Unul dintre cele mai importante capitole ale protocolului pentru imbunatatirea situatiei romilor este sanatatea. Casa de Asigurari de Sanatate Salaj isi doreste sensibilizarea cetatenilor de etnie roma in vederea obtinerii calitatii de asigurat si informarea lor privind screeningul pentru cancerul de col uterin. Institutiile se asteapta ca cetatenii de etnie roma sa beneficieze de servicii medicale fara discriminare. Tot pentru romi, va fi elaborat un proiect privind constructia a 20 de locuinte. Responsabile sunt ONG-urile din oras, dar si Inspectoratul de Stat in Constructii.
Centru modern pentru copiii strazii din Zalau
Primaria Zalau, prin Directia de Asistenta Sociala, isi propune deschiderea Centrului de primire in regim de urgenta pentru co-piii strazii din municipiu, locatie in care 15 copii ai strazii vor beneficia de servicii de cazare, supraveghere specializata, educatie si consiliere. Valoarea constructiei si dotarii centrului este estimata la 470.000 de euro. De asemenea, capacitatea centrului de zi Zalau va fi marita cu 8-10 locuri pentru copiii romi. Nu in ultimul rand, 20 de copii romi vor fi ingrijiti in sistemul de asistenta maternala profesionista.
Romii cer conditii de trai decente, nu incluziune
Multe dintre statistici si rapoarte privind situatia romilor sunt facute „pe genunchi”, fara a fi cunoscuta realitatea din comunitatile de romi, iar rezultatele proiectelor de incluziune fie se lasa asteptate, fie nu apar niciodata. De multe ori se intampla ca actiunile propuse de autoritati sa nu fie in concordanta cu probleme reale ale romilor. Acestora nu le arde de integrare si nu dau doi bani pe parteneriatele autoritatilor locale, este concluzia trasa de reporterii Graiul Salajului, in urma discutiilor avute cu romii din cartierul Pacii. In acea zona, la blocul T1, tencuiala exterioara le cade in cap, desi la alegerile de acum patru ani li se promitea refacerea fatadei blocului. Romii sunt suparati ca lumea isi aminteste de ei doar inainte de alegeri. Li se promit lucruri pentru a merge la vot si a stampila „ca prostii”, iar apoi toata lumea uita de ei. „Lateralul blocului l-am facut pe banii nostri, cum am putut. Canalizarea e infundata, iar cand ploua chemam pompierii sa ne scoata rahatul de la intrarea in bloc. Am fost de o gramada de ori la Primarie, dar nimeni nu ne baga-n seama”, ne-au spus locatarii blocurilor din zona.
Discriminarea este problema

Oficial, situatia romilor in Europa este mai precara ca niciodata, potrivit raportului Amnesty International care prezinta saracia, excluderea si abuzurile la care acestia sunt supusi atat in estul, cat si in vestul constinentului. „Acestea nu sunt doar consecinte ale saraciei, sunt rezultatul unei discriminari si altor incalcari ale drepturilor omului raspandite, iar uneori sistematice”, se arata in raport. „Ele sunt mai ales rezultatul prejudecatilor – unor secole de acte de discriminare sociala, institutionala si individuala care au impins majoritatea romilor la marginea societatii – care ii tin acolo”, denunta Amnesty. Potrivit cotidianului englez, excluderea sociala si economica a membrilor comunitatilor ii impinge uneori pe romi spre un stil de viata infractional. In Franta, presedintele Nicolas Sarkozy i-a numit pe romi „o sursa de criminalitate” si a incurajat expulzarea etnicilor romi in Romania.