Racul de ponoare a fost descoperit in zona Plopisului de elevii de la Grupul Scolar „Cserey – Goga” don Crasna.
O specie foarte rara de rac, racul de ponoare, despre care nici macar nu se stia ca exista in Salaj, a fost identificata recent pe paraul Valea Mare din zona Plopis. Descoperirea a fost facuta de elevii cercului de ecologie de la Grupul Scolar „Cserey – Goga” Crasna, condusi de profesorul Kovács Zoltán. Potrivit profesorului Kovács, de al carui nume se leaga si crearea primului site din tara dedicat profesorilor de biologie (www.biosj.ro), descoperirea are o importanta stiintifica deosebita, specia fiind inclusa pe lista rosie a speciilor protejate, atat in tara noastra cat si in Europa. Pana in prezent in literatura de specialitate nu au existat date referitoare la existenta racului de ponoare in judetul Salaj, fiind disponibile in general foarte putine date cu privire la distributia, biologia si ecologia speciei, a mai precizat profesorul din Crasna.
Specia descoperita la Plopis este considerata un adevarat „sanitar al apelor”, motiv pentru care supra-vietuirea sa este direct afectata de poluarea cursu-rilor de apa. Elevii au si identificat, de altfel, cateva surse de poluare care pun in pericol in Salaj existenta racului de ponoare, cum sunt deseurile menajere debarasate in rauri, deversarea unor latrine si spalarea autoturismelor in apa raurilor. In plus, racii sunt amenintati si de localnicii care vad in clestii si in abdomenul lor o adevarata delicatesa.
Specie rara de rac, descoperita in Salaj
Articole
Ați văzut-o? Sunați la 112!
AȚI VĂZUT-O? La data de 27 decembrie, Secția 3 Poliție Rurală Jibou a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 10 decembrie, minora LINGURAR LĂMÂIȚA-BRÂNDUȘA, în vârstă de 14 de ani, din comuna Băbeni, sat Ciocmani, ar fi plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent, nu a revenit. SEMNALMENTE: înălțime 1,40 m, 40kg, păr negru, ochi căprui. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată într-o vestă de culoare neagră, pantaloni negrii și încălțăminte…
Mai mult...România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...