David Oren, ambasadorul Israelului in Romania a vizitat ieri Muzeul Holocaustului din Simleu Silvaniei si s-a intalnit cu urmasi ai evreilor care au trecut prin infernul concentrationar nazist.
Evenimentul de ieri reprezinta o premiera pentru Simleu si pentru judetul Salaj, fiind pentru prima data cand un ambasador al Israelului ajunge in judetul nostru. Punctul principal pe agenda lui David Oren l-a reprezentat vizita la Muzeul Holocaustului, inaugurat in urma cu cinci ani in cladirea sinagogii din centrul Simleului.
Impreuna cu primarul Septimiu Turcas, subprefectul Claudiu Barsan si deputatul Lucian Bode, Oren a petrecut mai bine de o ora in muzeu, directorul Daniel Stejerean prezentandu-i pe rand toate sectiunile si exponatele. „Sunt foarte impresionat de ceea ce am gasit aici. Ma bucur ca aici la Simleu, pe langa muzeu, au loc permanent si activitati educative prin care elevii si tinerii invata despre istoria Holocaustului”, a declarat Oren.
In turul prin Muzeul Holocaustului ambasadorul Israelului a fost insotit si de Alex Hecht, evreu originar din Simleu Silvaniei, ai carui parinti au fost deportati in lagarele de concentrare naziste.
Un alt moment inte-resant a fost prilejuit si de intalnirea lui Oren cu Alexandru Chereches, care de curand a primit din partea statului Israel distinctia de „Drept intre Popoare”, pentru ca in anul 1944, Chereches si-a riscat viata salvand de la moarte trei evrei.
Potrivit celor declarate de directorul Muzeului, Daniel Stejerean, vizita lui Oren a reprezentat si o reconfirmare a relatiilor stranse dintre autoritatile israelieni si institutia din Simleu. „Noi am avut colaborari cu ambasada inca de anul trecut cand i-a fost decernat titlul de Drept intre Popoare domnului Chereches, iar vizita de ieri intareste aceste legaturi”, a precizat Stejerean.
Intalnire cu edilii orasului
Inaintea vizitei la muzeu, David Oren a avut si o scurta intrevedere cu primarul Simleului, Septimiu Turcas. In urma discutiilor s-a conturat posibilitatea ca orasul de „sub Magura” sa isi consolideze relatiile cu partea israeliana. „Am vorbit vreme de o jumatate de ora despre istoria acestor locuri si, in special, despre comunitatea evreiasca, care numara peste 1300 de persoane numai in Simleu, si peste 5000 in toata zona pana in 1940. Domnul ambasador ne-a spus ca va incerca sa demareze procedurile pentru ca Simleul sa se infrateasca cu un oras de aceeasi talie din Israel, unde exista eventual si descendenti ai evreilor plecati din Simleu”, ne-a declarat Septimiu Turcas.