Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană din Campia Turzii a propus, cu unanimitate, trecerea in rezervă a locotenentului Gheorghe Alexandru, care a protestat la Piaţa Universităţii, după ce a constatat că acesta a incălcat Legea 80/1995.Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană din Campia Turzii, intrunit in şedinţă, luni, pentru a analiza abaterile de la ordinea şi disciplina militară comise de locotenentul Gheorghe Alexandru, a constatat că ofiţerul este vinovat de incălcarea prevederilor Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare şi a altor prevederi ale regulamentelor militare şi a propus trecerea in rezervă a acestuia, se arată intr-un comunicat al Flotilei 71.
Măsura a fost adoptată in conformitate cu dispoziţiile articolului 85 din Legea nr. 80/1995.Locotenentul Gheorghe Alexandru a fost găsit vinovat de către Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană de mai multe fapte. Astfel, s-a stabilit că participarea sa, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piaţa Universităţii, este faptă interzisă de regulile militare.
De asemenea, el a fost găsit vinovat de purtarea uniformei militare pe timpul participării, in data de 23 ianuarie, la mitingul din Piaţa Universităţii din Bucureşti, cu nerespectarea prevederilor Regulamentului de ordine interioară in unitate şi Dispoziţia şefului Statului Major General privind unele reguli pentru portul uniformelor militare.
Totodată, el a fost găsit vinovat pentru neinştiinţarea comandantului despre deplasarea şi in alte localităţi pe timpul părăsirii garnizoanei in 23 ianuarie, respectiv in Bucureşti.
Consiliul de judecată al ofiţerilor din Flotila 71 Aeriană l-a mai găsit vinovat şi de „acordarea de interviuri şi declaraţii reprezentanţilor mass-media civilă, fără a păstra echidistanţa politică a armatei şi fără aprobarea comandantului unităţii, şi, totodată, furnizarea unor informaţii exceptate de la liberul acces, respectiv denumirea funcţiei şi a structurii unde se găseşte aceasta”.
„Consiliul de judecată a fost format din cinci ofiţeri, cu grade de la locotenent la comandor, colegi de unitate ai locotenentului Gheorghe Alexandru, iar hotărarea a fost luată in unanimitate. La şedinţa Consiliului, au fost prezenţi locotenentul Alexandru şi apărătorul ales de acesta. Pronunţarea hotărarii s-a făcut in prezenţa ofiţerului judecat, acesta refuzand să ia la cunoştinţă, prin semnătură, de conţinutul hotărarii, fapt care a fost consemnat intr-un proces-verbal”, a mai precizat MApN.
Ministerul mai precizează că ofiţerul judecat poate formula o cerere de apel impotriva hotărarii adoptate de Consiliul de judecată, in termen de două zile lucrătoare de la data luării la cunoştinţă a conţinutului acesteia.
Consiliul de judecată, format din cinci ofiţeri, cu grade de la locotenent la comandor, colegi de unitate ai locotenentului Gheorghe Alexandru, a propus trecerea in rezervă a acestuia, hotărarea fiind luată in unanimitate.
Procedural, această decizie se inaintează spre aprobare comandantului unităţii militare căreia ii aparţine locotenentul şi apoi, pe cale ierarhică, la conducerea Statului Major al Forţelor Aeriene.
Avocatul locotenentului Alexandru Gheorghe, Ion Panaitescu, a declarat corespondentului MEDIAFAX că soldatul a fost găsit vinovat la toate capetele de acuzare.
„A fost găsit vinovat şi Consiliul de Judecată a făcut propunere de excludere din armată. Vom ataca această decizie la Statul Major al Forţelor Aeriene, care va funcţiona, ca şi Consiliul de Judecată, ilegal. Armata a vrut să arate că «Dacă vrem să facem ceva, vom face». Ţara noastră este toată mafiotă, mai puţin MApN, care este stalinist. Acum inţeleg de ce toată intelectualitatea a ajuns la canal pentru că sunt multe cozi de topor in armată. Noi ne-am făcut cel mai mare rău posibil, suntem ticăloşi pană in măduva oaselor. Armata are o problemă şi nu vrea să o rezolve”, a spus Panaitescu.
Potrivit sursei citate, decizia finală in acest caz o va lua ministrul Apărării Naţionale.
Panaitescu a adăugat că decizia Consiliului de Judecată este ilegală deoarece nu s-a discutat pe fondul acuzaţiilor.
Locotenentul Alexandru Gheorghe a refuzat să facă declaraţii.
Conducerea SMG a luat la cunoştinţă „cu consternare” de activităţile şi propunerile locotenentului Gheorghe Alexandru, informa MApN, menţionand că acesta susţinea dizolvarea sau desfiinţarea Parlamentului, invocarea stării de urgenţă şi preluarea administrării statului de către Armată, informa MApN.
Potrivit MApN, după participarea locotenentului la manifestaţiile de la Piaţa Universităţii, comandantul Flotilei 71 Aerienă din Campia Turzii a ordonat, la data de 25 ianuarie, constituirea Consiliului de judecată al ofiţerilor şi judecarea locotenentului Gheorghe Alexandru.
La aceeaşi dată, ofiţerul a refuzat să ia la cunoştinţă, prin semnătură, despre conţinutul ordinului comandantului unităţii prin care este trimis in faţa Consiliului de judecată, deşi acesta i-a fost citit şi prezentat spre semnare.
Locotenentul Gheorghe Alexandru şi-a facut apariţia, imbrăcat in uniformă militară, in Piaţa Universităţii, cu declaraţii de susţinere la adresa protestatarilor, afirmand că „s-a săturat de batjocura din această ţară”. El le-a reamintit protestatarilor din piaţă că 24 Ianuarie este Ziua Unirii, i-a indemnat să nu aibă incredere in clasa politică şi să continue manifestaţiile, precizand că nu a venit să scandeze impotriva preşedintelui Traian Băsescu, pentru că acesta este comandantul suprem, insă „deasupra lui este poporul”.