Șoferii nu vor mai fi sancționați în cazul în care nu prezintă polițistului rutier permisul de conducere, conform unui proiect de lege depus în Senat.

În acest moment, refuzul șoferului de a prezenta polițistului rutier permisul de conducere se sancționează cu amendă și puncte de penalizare. Proiectul de lege elimină din Codul Rutier obligația șoferilor de a prezenta, la un control în trafic, permisul de conducere.

Propunerea legislativă prevede că polițistul care a oprit șoferul în trafic va verifica dacă acesta deține sau nu permis de conducere valabil prin interogarea bazei de date a Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări.

Șoferii vor fi obligați, astfel, să înmâneze polițistului rutier, la cererea acestuia, următoarele: „orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”.

Inițiatorii spun că obligația ca șoferii să prezinte permisul de conducere este „excesivă” și că răspunderea contravențională „nu se justifică” pentru că „nu există nicio gravitate, respectiv nu este generat niciun pericol social concret sau abstract” din moment ce agenții rutieri au posibilitatea să verifice, în baza buletinului sau pașaportului șoferului, dacă acesta deține un permis de conducere valabil.

Sursa stiripesurse.ro