Adunarea generala a creditorilor societatii Cuprom se va intruni pe 27 august la Bucuresti, la sediul BDO – Bussines Restructuring SPRL, administratorul judiciar al Cuprom, pentru a decide soarta companiei producatoare de cupru de la noi din tara. Stefan Boros, li-der la sindicatul Elcond, ne-a declarat ca sindicatul care ii reprezinta pe angajatii Cuprom Zalau au imputernicit pe Cighi Iulian si Mihuta Teodor sa plece la Bucuresti pe 27 august. „Cei doi au misiunea de a promova interesele tuturor salariatilor disponibilizati sau iesiti la pensie de la Cuprom Zalau ulterior deschiderii procedurii de insolventa”, spune Boros. Tot de la liderul sindical aflam ca la sfarsitul lunii iulie a fost intocmit planul de reorganizare al companiei producatoare de cupru. Planul de reorganizare va fi analizat de catre creditori in cele aproape 30 de zile dinainte de a vota aprobarea sau respingerea lui.
Disponibilizatii au de recuperat 760.000 de lei, dar nu se regasesc in lista creditorilor
Conform contractelor colective de munca valabile in ultimii cinci ani, salariatii Cuprom aveau dreptul, in urma disponibilizarii, sa incaseze minim patru si maxim opt salarii compensatorii. Fostii angajati au primit pana acum trei salarii medii pe economie. „Sunt 124 de persoane disponibilizate de la fabrica din Zalau, care au de recuperat in jur de 760.000 de lei”, precizeaza Stefan Boros. Nemultumirea fostilor angajati s-a manifestat in momentul in care nu s-au regasit pe lista creditorilor intocmita de Cuprom SA in vederea reorganizarii companiei. Stefan Boros spune ca in data de 9 august a depus o sesizare din partea sindicatului Elcond la administratorul judiciar, la judecatorul sindic si la comitetul creditorilor, prin care sindicatul solicita un raspuns de la Cuprom cu privire la faptul ca fostii angajati nu au fost trecuti pe lista cre-ditorilor. „Cupromul are administrator special si, din aceasta cauza, raspunsul l-am primit de la oficialii Cuprom. In aceasta situatie juridica, in care Cuprom are un administrator special, toata responsabilitatea intocmirii planului de reorganizare revine debitoarei Cuprom. In consecinta, raspunsurile primite la solicitarile noastre au fost primite de la oficialii Cuprom”, explica Boros.
Firma promite ca nu va uita de datorii…
In planul de reorganizare sunt trecute doar creantele izvorate inaintea declararii intrarii in insolventa a Cuprom, in 2008. Deoarece disponibilizarile din Zalau s-au facut ulterior acestei date, oficialii Cuprom sustin ca, potrivit articolului numarul 64, alineat 6, din legea 85/2006, creantele nascute dupa deschiderea procedurii de insolventa, in perioada de observatie sau in perioada de reorganizare judiciara, se achita conform documentelor financiar-contabile, fara a fi necesara incrierea acestora la masa credala. Stefan Boros spune ca asa suna raspunsul primit de la oficialii Cuprom la solicitarea sindicatului din 9 august. „Avem inca suspiciuni in privinta acestui raspuns. Oricum, angajatii Cuprom nu-si doresc falimentul, ci reorganizarea. Falimentul ar insemna un dezastru, iar reorganizarea un colac de salvare pentru oameni; locuri de munca salvate”, e de parere liderul sindical al Elcond.
Am sunat la fabrica sa cerem o opinie oficialilor Cuprom din Zalau, dar ni s-a spus ca toata lumea este plecata in concediu, si ca un raspuns vom putea primi doar saptamana viitoare.
Ce a fost si ce a ajuns Cuprom
Cuprom Zalau, fosta Elcond Zalau, este singurul producator de sarma turnata si laminata, dar si de conductoare emailate din cupru. In perioada de glorie a fabricii, inainte de 1989, Elcond avea in jur de 3.000 de angajati. In anul 2006 mai avea 250 de angajati, iar in luna mai anul acesta mai ramasesera 76 de angajati la actualul Cuprom Zalau. Toate unitatile de reparare a motoarelor electrice apelau, pe vremuri, la sarma emailata din Zalau, care avea si sarma de dimensiuni de grosimea firului de par. Nu era atunci o problema pentru fabrica sa sustina financiar echipa de volei Elcond CSS Zalau, care evolua in prima divizie nationala, cu rezultate deosebite.