Sălajul are de-acum o monografie completă, o istorie a modului de viaţă care-i atestă identitatea culturală

imagine-articol1_49262

 

Sălajul are prima lui monografie amplă, completă. Lansarea celor patru volume din lucrarea apreciatului etnolog dr. Cameliei Burghele “Satele sălăjene şi poveştile lor” a strâns ieri după-amiază în sala “Dialoguri Europene” a Centrului de Cultură şi Artă Sălaj peste o sută cincizeci de persoane; istorici, profesori, oameni de cultură, scriitori, politicieni, toţi având acelaşi numitor comun – dragostea pentru satul românesc, pentru acel loc “unde s-a născut veşnicia”, cum îl definea Lucian Blaga.
Aceste poveşti trebuiau spuse – a precizat autoarea -, pentru că prin ele ne demonstrăm identitatea. Unele dintre poveşti sunt de o tristeţe aparte, dar ele fac parte din viaţa comunităţii şi nu pot fi excluse. Altele au acea marjă de idilism specifică momentelor de sărbătoare, însă toate aceste aspecte converg către o lucrare monografică minuţios realizată şi complexă prin conţinutul ei.
Un proiect uriaş pentru eternitatea satului sălăjean
Camelia Burghele a precizat că proiectul acestei lucrări a început cu mulţi ani în urmă şi a fost un moment special de cultură, un moment de cotitură în viaţa şi activitatea ştiinţifică a autoarei. Lucrarea are la bază etnologia experimentală, punerea în practică a unor tradiţii şi obiceiuri uitate sau pe cale de dispariţie, observaţiile “pe viu” privind mutaţiile de la satul tradiţional la satul contemporan. Sunt mutaţii majore în viaţa ţăranilor produse în special de evoluţiile economice sociale, religioase. stop_coloana
Globalizarea ne pândeşte peste tot. La polul opus se află tradiţionalul. Cu cât vom reuşi să păstrăm mai bine tradiţionalul, cu atât mai mult ne demostrăm identitatea în faţa întregii lumi.
Lecturând cele patru tomuri ale lucrării-monografice “Satele sălăjene şi poveştile lor”, tinerii zilelor noastre vor înţelege mai bine satul românesc de ieri şi de azi, viaţa deloc ştearsă din comunitatea rurală. Şi asta şi datorită acurateţii cu care Camelia Burghele convinge când are ceva de spus. Arta spunerii este caldă, frumoasă şi îţi pătrunde în suflet.
Etnologul Camelia Burghele a ţinut să precizeze că are în lucru încă patru volume etnografice despre Satele sălăjene şi poveştile lor, lucrări care vor vedea lumina tiparului în acest an.
După speache-ul Cameliei Burghele, mai mulţi invitaţi şi-au exprimat satisfacţia şi bucuria faţă un asemenea moment emoţionant, aducând calde mulţumiri autoarei pentru modul inedit de promovare a satului sălăjean, pentru interesul pe care îl manifestă pentru ruralul din Sălaj şi oamenii săi.