Jandarmeria Sălajului – pana la al doilea război mondial

Un scurt istoric despre activitatea jandarmeriei din Sălaj am găsit pe site-ul instituţiei, unde se arată cum a început totul pentru asigurarea ordini publice.
În perioada 16 – 30 decembrie 1918, Consiliul Diligent face apelul pentru intrarea în serviciul Jandarmeriei, potrivit căruia noul organ al Jandarmeriei Rurale Române trebuia să ia locul gărzilor naţionale începând cu data de 1 februarie 1919. Printr-o circulară emisă la 11 ianuarie 1919, Consiliul Diligent făcea cunoscute condiţiile pe care trebuiau să le îndeplinească toţi cei care doreau să se angajeze în rândurile Jandarmeriei.
Datorită existenţei liniei demarcaţionale în judeţul Sălaj, administraţia românească avea să se instaleze abia în a doua parte a lunii aprilie 1919. Tot în această perioadă a luat fiinţă Compania de Jandarmi Rurali Zalău, care, la început cu un efectiv redus, avea să îndeplinească următoarele misiuni: să vegheze la siguranţa statului; menţinerea ordinii şi liniştii publice în comunele rurale; activitatea informativă şi de prevenire;
În perioada aprilie 1919 – 31 decembrie 1925, Compania Jandarmi Rurali Sălaj, aflată în subordinea Batalionului 1 Jandarmi Cluj, subordonat Regimentului 7 Jandarmi Cluj, comandată de Locotenent P. Toma, avea în subordine aproximativ şapte secţii de jandarmi, în compunerea cărora intrau între 3 – 6 posturi de jandarmi.
La 1 ianuarie 1926 se aplică în întreaga ţară prevederile noii Legi Administrative, aprobată de către Parlamentul României în cursul anului 1925. Judeţul Sălaj îşi măreşte suprafaţa teritorială, datorită faptului că a primit Plasele Valea lui Mihai şi Carei, devenind astfel judeţ de graniţă. Pornind de la aceste măsuri stop_coloana administrative, aria de competenţă a Companiei de Jandarmi Sălaj se extinde şi asupra celor două Plase nou încorporate. O primă modificare în structura acestei instituţii s-a produs odată cu promulgarea la 24 martie 1929 a Legii pentru organizarea Jandarmeriei Rurale, care prevedea în structura la formaţiile teritoriale: inspectorate, regiuni, secţii şi posturi. În conformitate cu noua lege, prin decizia Ministerului de Interne nr. 3673 din 2 mai 1929, s-a înfiinţat Legiunea de Jandarmi Rurali Sălaj, cu reşedinţa la Zalău, care cuprindea în structura organizatorică 10 secţii cu 52 posturi de jandarmi rurali. La 20 iunie 1938, organele judeţene de poliţie vor fi trecute sub autoritatea Comandamentului Legiunii de Jandarmi. În judetul Sălaj (potrivit împărţirii administrativ-teritoriale din anul 1925), existau: Poliţia de Stat Zalău, Comisariatele de Poliţie Şimleu Silvaniei şi Carei, precum şi Comisariatul Poliţiei de Frontieră Valea lui Mihai. Aceste patru unităţi vor rămâne în subordinea Legiunii de Jandarmi Sălaj până la 1 martie 1939, data la care se revine la forma iniţială. Dintr-o notă a Biroului Apărării Române de pe lângă Prefectura Judeţului Sălaj, rezultă că în cursul anului 1940 existau pe teritoriul judeţului un număr de 82 posturi de jandarmi, cu un efectiv de 798 militari.
Ca urmare a evenimentelor de la 30 august 1940, teritoriul judeţului Sălaj a fost vremelnic ocupat de către Ungaria hortistă, perioadă în care Legiunea de Jandarmi Sălaj a fost dislocată în judetul Hunedoara, la Deva, se arată în istoricul de pe site-ul instituţiei.