Perioada optima pentru insa-mantarea cerealelor este cuprinsa intre 25 septembrie si 15 octombrie. Asadar, a inceput campania de toamna 2013. Din cele 238.874 de hectare de teren agricol, cat are Salajul, 120.528 este teren arabil. Din declaratiile lui Valentin Duca, directorul Directiei pentru Agricultura Salaj, reiese ca in toamna anului 2013, in urma propunerilor venite din teritoriu, se vor insamanta cu grau si secara 7.920 de hectare, fata de anul trecut, cand s-au insamantat doar 5.741 de hectare. Intre noi fie vorba, in anul 1989, in Salaj au fost infiintate culturi de grau si secara pe 33.630 de hectare. Orz si orzoaica se va semana in aceasta toamna doar pe 570 de hectare, fata de anul trecut, cand aceasta cultura s-a intins pe 1.565 de hectare, iar in 1989 pe 7.712 hectare. Pana ieri, in Salaj au fost infiintate 60 de hectare de paioase.
S-au calculat si cheltuielile privind infiintarea culturilor de toamna. Luand in calcul aratul, discuitul, in-samantatul, samanta, s-a ajuns la 2.145 de lei la hectar. Daca punem la socoteala erbicidatul, ingrasamintele si recoltatul, trecem de 2.600 de lei la hectar. Asta in cazul unei tehnologii moderate. Daca aplicam si substantele foliare, ajungem la 2.800 de lei la hectar. Cum la ora actuala graul se vinde cu 60 de bani kilogramul si obtinem o productie medie de 2.800 de kilograme la hectar, facand un simplu calcul rezulta ca obtinem 1.680 de lei la hectar. Nici macar cheltuielile de productie nu se acopera. Totusi, agricultorii trag nadejde ca pretul graului va mai urca si situatia financiara se va indulci.

Recomandari pentru toamna anului 2013
Valentin Duca recomanda, in ceea ce priveste amplasamentul, sa se evite monoculturi mai mult de doi ani, sa se evite te-renurile acide si infestate cu pir si sa se aplice amendamente. Cat priveste lucrarile solului, pe suprafetele care au fost cultivate cu cartofi si legume sa se inlocuiasca aratura cu lucrarea cu discul. Pe celelate terenuri, adancimea araturii sa fie de 20 de centimetri. Samanta sa fie certificata sau, daca se foloseste samanta proprie, sa fie selectata si tratata cu Orius sau Amital. Cantitatea de samanta sa asigure 500 – 600 de boabe germinate pe metru patrat, in functie de soi si starea de fertilitate a solului. Soiurile recomandate sunt: Glosa, Ariesan, Dumbrava, Alex, Andrada. Pretul graului de samanta variaza intre 1,6 lei plus TVA si 1,5 lei plus TVA, in functie de soi si categorie biolo-gica. Unitatile autorizate care vand grau de samanta sunt: Statiunea Livada, Turda, Unisem, SC Agrina, SC Kiss Gazda, SC Migul Gradinar, Redoxim etc. Ingrasamintele pe baza de azot pot reprezenta intre 0 si 40 la suta din necesar, iar cele cu fosfor si potasiu intre 60 si suta la suta.