Parcari, toalete, ascensoare si alei asfaltate pentru sapte biserici de lemn din Salaj
Consilierii judeteni au aprobat vineri cheltuielile de confinantare, devizul general si indicatorii tehnico-economici rezultati din proiectul tehnic reactualizat pentru obiectivul de investitii „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – Judetul Salaj”. Valoarea totala a proiectului se ridica la suma de 6 milioane de lei cu TVA inclus, bani primiti prin finantare europeana. Contributia judetului la acest proiect de ridica la suma de 300.000 de lei. Este vorba de reabilitarea a sapte biserici de lemn: biserica “Sfintii Arhan-gheli Mihai si GavrilI, din Ciumarna, biserica de lemn din Romanasi, biserica de lemn din Samnihaiu Almasului, biserica “Pogorarea Sfintului DuhI din Fildu de Sus, biserica “Sfintii Arhangheli Mihai si GavrilI din Baica (comuna Hida), biserica ISfintii Arhangheli Mihai si GavrilI din Racas (comuna Hida) si biserica “Sfantul GheorgheI din Barsa (comuna Somes Odorhei). Prin acest proiect urmeaza sa se rea-lizeze la cele sapte obiective cai de acces modernizate – unde intra drumuri de acces si alei pietonale – realizarea a sapte grupuri sanitare, amenajarea a sapte parcari cu o suprafata totala de 1.365 de metri patrati, trei puncte de informare si cinci ascensoare pentru persoanele cu mobi-litate redusa. Toate aceste lucrari de executie sunt propuse a fi realizate in 12 luni.
Un proiect cu o istorie de cinci ani
Potrivit expunerii de motive din proiectul de hotarare aprobat vineri de consilieri, Consiuliul Judetean a aprobat in octombrie 2008 promovarea spre finantare, in cadrul Programului Operational regional, a proiectului „Circuitul bisericilor de lemn din Transilvania de Nord – Judetul Salaj”, precum si contributia financiara a judetului la costurile eligibile si neeligibile aferente acestuia. La o zi dupa aprobare, Asociatia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a eva-luat si a declarat proiectul ca fiind eligibil pentru finantare. Potrivit datelor de pe site-ul Consiliului Judetean, valoarea proiectului se ridica in 2009 la suma de 4.800.000 lei. In 2011, in urma aprobarii de catre Comisia Europeana a transferarii unor sume ramase necheltuite de la unele domenii majore de investitii, Salajul a transmis spre evaluare proiectul tehnic si hotararea de aprobare a devizului gene-ral si a indicatorilor tehnico-economici in vederea continuarii procesului de evaluare, verificare si contractare. In perioada martie-august 2012, proiectul tehnic a trecut prin etapa de verificare si avizare – etapa de precontractare. In aceasta etapa a fost aprobata valoarea totala a proiectului, impreuna cu indicatorii tehnico-economici rezultati in urma elaborarii proiectului tehnic, precum si valoarea contributiei judetului din valoarea totala a proiectului, care a fost de 300.207 lei. In aprilie-mai 2013, proiectul mai sus amintit a parcurs o serie de verificari, in urma carora a fost considerat acceptat pentru etapa urmatoare, adica etapa de contractare. Pentru ca in urma unor verificari la proiect in etapa precontractare, devizul general si contributia Salajului a suferit mici modificari, in august 2013 proiectul a fost supus din nou verificarilor si, in urma acestora, a rezultat o noua valoare a contributiei beneficiarului, respectiv 302.977 lei.
In consecinta, contributia Salajului la finantarea acestui proiect cuprinde contributia la cheltuielile eligibile, in valoare de aproximativ de 92.977 de lei, si cheltuielile neeligibile, in valoare de 210.000 de lei.