Initiatorii l-au anuntat cu surle si trambite. Acum circa trei luni, spuneau ca “Prima Casa” va face minuni. Sectorul imobiliar urma sa primeasca gura de oxigen de care are atata nevoie, bancile vor fi incurajate sa dea drumul la credite, iar romanul isi va putea cumpara un acoperis deasupra capului in conditii de exceptie.
Perioada scursa de atunci a aratat ca lucrurile nu stau atat de roz pe cat se voia. Ritmul de aprobare a dosarelor potentialilor beneficiari este mult prea lent, motiv pentru care tranzactiile realizate prin program intarzie sa aiba impactul scontat. Ba mai mult, doar 20 la suta dintre dosare vizeaza achizitia de imobile noi, cei mai multi romani optand pentru locuintele construite in urma cu ani buni, ale caror preturi de vanzare sunt mai mici. Ca urmare, dezvoltatorii imobiliari nici ca isi mai pun sperante sa se descotoroseasca de apartamen-tele in care si-au bagat banii inainte de criza. Acest lucru inseamna ca piata reala nu este stimulata in vreun fel.
Pana in prezent, arata datele oficiale, s-au epuizat doar 7 la suta din totalul creditelor prevazute in program. Calculele guvernamentele arata ca aproximativ 17.000 de cetateni ar urma sa primeasca un astfel de imprumut. Deocamdata, lista beneficiarilor include putin peste 1.200 de persoane.
Totusi, exista si un aspect pozitiv: speculantilor nu le-a mai iesit pasenta. Asta dupa ce, profitand de optimismul cu care era lansat programul “Prima Casa”, au saltat preturile. De aceasta data, insa, romanii nu au mai muscat momeala. Veniturile mici, incertitudinea zilei de maine i-au facut mai prudenti. Iar daca luam in calcul disponibilizarile ce se anunta, este de asteptat ca numarul clientilor eligibili sa se reduca si mai mult.