State precum Germania, Franta sau Japonia se pregatesc de sarbatoare, dupa ce in ultimele luni au inregistrat o crestere economica. In tot acest rastimp, Romania pare sa se cufunde tot mai adanc in criza, datele oficiale indicand o scadere a economiei cu 8,7 procente in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2008.
Situatia nu ar trebui sa ne mire, in conditiile in care oficialii din tarile amintite s-au dat peste cap sa identifice si sa aplice masuri viabile care sa vina in sprijinul societatilor. La noi, Guvernul a avut preocupari de genul introducerii de noi biruri ori majorarea celor deja existente, restructurari in institutiile de stat si concediu fara plata pentru bugetari. Scopul unic: atragerea de bani la buget. Analistii autohtoni sunt de parere ca Romania nu a atins, inca, punctul de jos al crizei. Altfel spus, raul abia urmeaza!
Sa trecem in revista masurile „made in Romania”, menite a scoate tara din criza. Introducerea neimpozitarii impozitului pe profit a fost taraganata, desi ar fi reprezentat o mana intinsa agentilor economici. Masura va fi aplicata abia de la 1 octombrie. Mult prea tarziu pentru o gramada de firme, care, fortate de context, si-au inchis portile si au lasat fara slujbe zeci de mii de romani.
Nici pasuirea com-paniilor la plata restantelor catre buget nu a avut efectul visat, intrucat in unele judete, numarul beneficiarilor poate fi numarat pe degete. Si de parca nu aveau destul probleme pe cap, agentilor economici li s-a mai creat una: impozitul forfetar. Efectul: alte firme inchise, alti someri.
„Prima Casa”. Un alt proiect marca inregistrata a actualului Guvern, care, cel putin deocamdata, nu a adus beneficiile anuntate. Pana si premierul a iesit la rampa nemultumit de desfasurarea programului, cerand reducerea termenelor de finantare.
Suplimentarea numarului de masini disponibile prin „Rabla” si majorarea primei de casare s-au facut mai degeaba. Dupa doua etape (din trei), abia o treime din totalul auto-mobilelor si-au gasit proprietar.
Insa, guvernantii nu se dau batuti. La aproape noua luni de la debutul crizei, coalitia guvernamentala iese la interval cu un pachet de 32 de masuri care, zice-se, sunt „cheia problemei”.