State precum Germania, Franta sau Japonia se pregatesc de sarbatoare, dupa ce in ultimele luni au inregistrat o crestere economica. In tot acest rastimp, Romania pare sa se cufunde tot mai adanc in criza, datele oficiale indicand o scadere a economiei cu 8,7 procente in primul semestru al anului, fata de aceeasi perioada din 2008.
Situatia nu ar trebui sa ne mire, in conditiile in care oficialii din tarile amintite s-au dat peste cap sa identifice si sa aplice masuri viabile care sa vina in sprijinul societatilor. La noi, Guvernul a avut preocupari de genul introducerii de noi biruri ori majorarea celor deja existente, restructurari in institutiile de stat si concediu fara plata pentru bugetari. Scopul unic: atragerea de bani la buget. Analistii autohtoni sunt de parere ca Romania nu a atins, inca, punctul de jos al crizei. Altfel spus, raul abia urmeaza!
Sa trecem in revista masurile „made in Romania”, menite a scoate tara din criza. Introducerea neimpozitarii impozitului pe profit a fost taraganata, desi ar fi reprezentat o mana intinsa agentilor economici. Masura va fi aplicata abia de la 1 octombrie. Mult prea tarziu pentru o gramada de firme, care, fortate de context, si-au inchis portile si au lasat fara slujbe zeci de mii de romani.
Nici pasuirea com-paniilor la plata restantelor catre buget nu a avut efectul visat, intrucat in unele judete, numarul beneficiarilor poate fi numarat pe degete. Si de parca nu aveau destul probleme pe cap, agentilor economici li s-a mai creat una: impozitul forfetar. Efectul: alte firme inchise, alti someri.
„Prima Casa”. Un alt proiect marca inregistrata a actualului Guvern, care, cel putin deocamdata, nu a adus beneficiile anuntate. Pana si premierul a iesit la rampa nemultumit de desfasurarea programului, cerand reducerea termenelor de finantare.
Suplimentarea numarului de masini disponibile prin „Rabla” si majorarea primei de casare s-au facut mai degeaba. Dupa doua etape (din trei), abia o treime din totalul auto-mobilelor si-au gasit proprietar.
Insa, guvernantii nu se dau batuti. La aproape noua luni de la debutul crizei, coalitia guvernamentala iese la interval cu un pachet de 32 de masuri care, zice-se, sunt „cheia problemei”.
Altfel decat toti ceilalti
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...