Vine caldura, iese lumea la iarba verde, la cules de ciuperci, la plimbari prin padure ca asa se cuvine ca la sfarsit de saptamana sa iesim sa ne recreem. Bine ar fi, insa, sa nu avem suprize neplacute si sa ne trezim pe la urgente direct de la picnic. Muscaturile de capuse au existat dintotdeauna si tare ne temem ca in scurt timp vor aparea la Spitalul Judetean cazuri de acest gen. Asadar medicii spun ca aceste intepaturi de insecte nu sunt dureroase. Si atunci ne trezim cu un punct negru sau o zona pe tegumentul nostru si ne intrebam de unde e. In general o rupem, dar rupem doar o parte din capusa, restul ramane in tegument si pot dezvolta boli. Daca la trei, patru zile, in zona inatepaturii apare o pata rosiatica, atunci este obligatorie prezentarea la medic.
Directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin, a dat ieri pentru Graiul Salajului mai multe informatii esentiale pe care trebui sa le stim despre capuse. Acesta a spus ca exista mai multe tipuri de capuse, dar cele cu care se confrunta omul si animalele fac parte din familia Argaside, (capuse mai mici) si Ixodide (capuse mai mari) si sunt foarte rezistente, ele pot rezista ani de zile fara hrana. Capusele de obicei se gasesc pe animalele domestice, dar ele se pot ascunde si intre crapaturile din stanci, intre pietre sau chiar si in scoarta copacilor. „Este indicat ca cei care merg la iarba verde sa evite zonele unde sunt animale si sa nu stea pe iarba fara sa puna o patura sub ei. Daca au fost muscati de capuse sa se prezinte imediat la medic pentru a putea primi ingrijiri medicale, adica scoaterea capusii. Daca din intamplare capusa sta prea mult in corp (mai mult de 48 de ore), dupa ce se hraneste ea elimina cea mai mare cantitate de toxine in corp, iar in scurt timp semnele unei boli incep sa apara”, ne-a explicat Martin.
Potrivit doctorului Florentina Horvat de la Spitalul de Boli Infectioase din Zalau, capusele se gasesc in gradini, livezi, pasuni, pe langa rauri sau lacuri, etc. Pentru a preveni muscatura de capusa, trebuie ca oamenii sa stie ca trebuie sa se imbrace corespunzator. „Cand iesiti in natura, adoptati o tinuta cu pantaloni si maneci lungi si purtati sosete, pentru ca insectele sa nu ajunga la piele. Este indicat ca, dupa ce ajungeti acasa sa va verificati atent corpul. Sa se evite zonele unde sunt animale, pentru ca in acele zone se gasesc de cele mai multe ori capusele. Daca ati fost muscati ar trebui sa mergeti la medicul de familie care va va face trimitere la un specialist pentru indepartarea corecta a capusei. Este de preferat sa nu incerce nimeni acasa sa o scoata, pentru ca altfel exista posibilitatea ca adeseori capul capusei sa ramana acolo si apoi sa se infecteze. In momentul in care apare o roseata in jurul muscaturii care se extinde, sigur avem o infectie acuta cu borelia, care va necesita tratament”, ne-a explicat Florentina Horvat. Aceasta ne-a mai spus ca anul trecut s-a creat o isterie in jurul muscaturilor de capuse, mai ales din cauza mediatizarii cazului lui Serban Ionescu. In final s-a dovedit ca boala de care era suspect a fost cauzata de alti factori. Anul trecut, ne povesteste dr. Horvat, in fiecare zi au venit la spital cate 20 sau 30 de cazuri pe zi cu muscaturi de capuse.
Cea mai periculoasa boala care poate fi transmisa de capuse, sustin specialistii, este maladia Lyme, care provoaca severe tulburari cardiace sau neurologice. Simpto-mele apar la cateva zile de la muscatura si sunt asemana-toare cu cele ale gripei. Acestea se pot complica, insa, si se ajunge la paralizia fetei sau la probleme cardiace foarte grave. In stadiu avansat, apar tulburari neurologice severe. Daca e descoperita la timp, boala poate fi tratata cu antibiotice.