Biroul Executiv al Federatiei Nationale Sindicale Ambulanta a anuntat, sambata, ca va declansa un protest national, miercuri de la ora 9.00, in toate serviciile de ambulanta din tara, sindicalistii fiind nemultumiti de modul in care a fost negociat proiectul legii salarizarii unice.
Sindicalistii sunt nemultumiti de modul de comunicare si negociere a proiectului legii salarizarii unice si cer cresterea coeficientilor de ierarhizarecu cel putin un punct pentru personalul din serviciile de ambulanta.
De asemenea, ei reclama faptul ca sistemul sanitar din Romania este asezat la un nivel inferior fata de alte institutii publice privind finantarea si salarizarea personalului din ramura sanitara, dar si lipsa consultarii din partea Ministerului Sanatatii cu toate federatiile sindicale parte semnatara a Contractului Colectiv de Munca la nivel de ramura sanitara.
Potrivit sursei citate, mitingul va fi organizat in incinta fiecarui serviciu de ambulanta, fara a afecta activitatea serviciilor de ambulanta privind acordarea asistentei medicale de urgenta, intrucat la actiunile de protest vor participa doar personalul aflat in timpul liber.
Federatia Sindicala Ambulanta a cerut, miercuri, Guvernului amanarea asumarii raspunderii pe legea unica de salarizare in sistemul bugetar amenintand cu proteste in toate serviciile din tara daca pana in 15 septembrie nu va fi chemata la discutii. Reprezentantii federatiei sindicale aratau ca sunt nemultumiti ca nu au fost consultati in cazul legii unice, desi in baza unui protocol incheiat in 16 iulie cu reprezentantii Ministerului Sanatatii li s-a promis acest lucru.
Sindicalistii din Ambulanta precizau ca Federatia Sanitas nu reprezinta tot personalul din sanatate, ci doar o parte din asistentii medicali din spitale si au contestat afirmatiile lui Marius Petcu, care afirmase marti, dupa discutiile de la Guvern, ca sindicalistii din sanatate sunt multumiti de ultima forma a proiectului legii unice, proiectia functiilor din sistem fiind una echitabila.
Federatia Nationala Sindicala Ambulanta reprezinta interesele sociale, profesionale si salariale ale celor 13.000 de angajati (medici, asistenti medicali, ambulantieri, conducatori auto, conducatori de salupe medicale si personal TESA) din toate Serviciile de Ambulanta din Romania.
Si Federatia „Solidaritatea Sanitara” spune ca este nemultumita de forma legii unice, pentru ca nivelul de salarizare a personalului din sistem este in continuare scazut si solicita ca medicul primar sa aiba coeficientul de ierarhizare 6, pentru a fi situat macar la jumatatea grilei.
Presedintele Federatiei Sanitas a declarat, marti, ca sindicalistii din Sanatate Liderul Federatiei Sanitas, Marius Petcu, a spus ca, in urma negocierilor cu reprezentantii Guvernului, s-a obtinut o crestere a coeficientilor de ierarhizare din Sanatate, explicand ca, spre exemplu, un medic primar, pentru care era prevazut un coeficient de 4,90, va avea 5,25.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca legea salarizarii unitare este gata si crede ca va rezolva marea majoritate a problemelor ridicate in timpul negocierilor si va aduce liniste in Justitie, Sanatate, Educatie si Administratie.
Serviciile de ambulanta anunta proteste pentru miercuri, in toata tara
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...