Liderul „Cartel Alfa”, Bogdan Hossu, a declarat, vineri, dupa discutiile de la Ministerul Muncii, ca in proiectul legii unice a fost prevazuta din nou evolutia salariului minim pana in 2015 asa cum a fost propusa initial de Ministerul Finantelor, respectiv 705 lei in 2010 si 1.100 de lei in 2015. Hossu a spus ca in textul legii a fost prevazuta din nou evolutia salariului minim pana in 2015 asa cum a fost convenita initial. Astfel, potrivit lui Hossu, valoarea salariului minim pe economie a ramas cea propusa de Ministerul Finantelor, respectiv 705 lei in 2010 si 1.100 lei in 2015.
Liderul „Cartel Alfa” a adaugat ca au fost facute clarificari pe texte care puteau lasa loc la interpretari, precum si pe sporuri si coeficienti marginali, pentru a obtine o reasezare a structurii.
Bogdan Hossu a sustinut ca s-au facut pasi importanti pentru armonizarea prevederilor din lege, ca au fost reformulate anumite texte din lege pentru a garanta ca plata salariilor din prezent si a sporurilor vor fi asigurate pana cand noul coeficient de ierarhizare inmultit cu baza raportata va da o valoare mai mare decat cea aflata in prezent in plata.
Presedintele „Cartel Alfa” a mai spus ca dupa aplicarea noii grile de salarizare, salariul de incadrare va reflecta salariul de baza, in care sunt prevazute anumite sporuri, alaturi de cele prevazute in actualul proiect de lege, dar si de cele compensate, care se vor da pana cand valoarea venitului salarial va fi mai mare decat cea actuala. „Speram ca toate categoriile vor fi partial satisfacute. Am discutat in aceasta seara, dar vrem sa vedem textul final in Parlament. Speram ca Guvernul va introduce toate textele convenite”, a declarat presedintele „Cartel Alfa”.
De asemenea, s-a convenit, la discutiile de vineri, ca problema incompatibilitatii pentru functiile publice sa fie redefinita. Astfel, textul privind incompatibilitatea din legea functionarilor publici ar trebui sa fie modificat, a precizat Hossu. El a explicat ca incompatibilitatea ar trebui interzis doar in interiorul aceluiasi domeniu de activitate.
Potrivit variantei propuse initial sindicatelor de catre reprezentantii Guvernului si prezentate de MEDIAFAX in 25 august, salariul minim brut pe economie, elementul de referinta luat in calcul in legea de salarizare unitara in sectorul bugetar, urma sa creasca de la 600 lei, in prezent, la 705 lei anul viitor si sa continue tendinta ascendenta pana in 2015, termenul de aplicare a legii, cand ar urma sa ajunga la 1.100 lei. Astfel, salariul minim brut va urca la 764 lei (in 2011), la 845 lei (in 2012) si la 934 lei (in 2013), pentru ca in anul 2014 sa ajunga la 1.016 lei.
Cele mai mari majorari sunt astfel prevazute pentru anii 2012 si 2013, respectiv 10,7% si 10,5% raportat la anul anterior.
Hossu: Salariul minim pe economie va fi 705 lei in 2010 si 1.100 lei in 2015
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...