Sefii de post si-au reluat din nou pozitiile dinaintea reorganizarii. Luna viitoare se organizeaza concursurile pentru aceste functii.
Dupa aproape un an de la reorganizarea Politiei Rurale, cand s-au desfiintat posturile de politie si atributiile lor au fost preluate de sectiile zonale, s-a ajuns la conculzia ca e nevoie, din nou, de o modificare. Aceasta presupune, de fapt, revenirea la vechea oranduiala. In momentul in care a fost implementata varianta cu sectiile de politie, s-a pornit de la ideea ca acestea, avand mai multi lucratori, vor putea interveni mai usor, ca va scadea numarul de ultraje, tinand cont ca la interventii nu ar mai fi mers politistul de unul singur si ca existenta in patrulare a mai multor echipaje va scadea rata infractionalitatii. Socotelile teoretice au fost incurcate insa de aspectele din practica: prea multe lipsuri. „Ca sa fi reusit toate aceste lucruri, ar fi trebuit sa avem cel putin dublu numarul lucratorilor la toate sectiile de politie, astfel incat sa putem asigura, pe trei schimburi, doua sau trei echipe de patrulare. Tot la fel, si logistic, ar fi trebut sa avem suficiente masini de patrulare si suficient carburant, sa putem sa patrulam tot timpul in zona de competenta”, explica seful Inspectoratului Judetean de Politie, comisarul sef Iosif Ghiurca.
In aceste conditii, s-a decis revenirea la vechea varianta, aceea a posturilor de politie in fiecare comuna.
Reintroducerea posturilor de politie de la 1 septembrie s-a bazat pe mai multe argumente, pe langa cel legat de eficienta. Studiile sociologice au demonstrat ca cetateanul se simte mai in siguranta cu politistul aproape de el, iar, din punct de vedere profesional, apropierea de cetatean, de comunitate, face ca si politistul sa fie mai eficient in munca sa.
La nivelul judetului a ramas acelasi numar de politisti, doar ca acestia au fost redistribuiti de la sectii, la posturi.In prezent in judet sunt 57 de posturi de politie. Trei dintre ele au doar cate doi lucratori, 40 sunt cu cate trei, 13 cu cate patru si unul singur, cel de la Ileanda, cu sase lucratori. Numarul de lucratori din fiecare post este stabilit in funtie de rata infractionalitatii in zona si de numarul populatiei. La Ileanda, postul cu cei mai multi politisti, exista in plus fata de celelalte un echipaj de politie rutiera, tinand cont ca prin zona trece DE 58, unde au loc numeroase accidente de circulatie. Raman in continuare si cele 8 sectii de politie, cu numar mai redus de personal, in medie cinci lucratori la fiecare. Acestea vor sprijini posturile rurale in activitatea lor si vor prelua de la acestea dosarele mai complexe. In momentul de fata, sefi de post sunt vechii sefi de post, dinainte de reorganizarea de anul trecut. Acestia au fost imputerniciti sa ocupe aceste functiile pana luna viitoare, in perioada 15-30 octombrie urmand sa aiba loc concursurile pentru sefii de post.