Directia de Asistenta Sociala are blocate un sfert din posturi, iar angajatii din centrele de plasament sunt suprasolicitati.

Asistenta Sociala din Salaj este in „colaps” din cauza ca nu se pot face angajari, in conditiile in care in fiecare an pleaca din sistem zeci de angajati, iar in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj se inregistreaza, la aceasta data, un deficit de personal de 25 la suta. Mai exact, ar fi nevoie de aproape 800 de angajati ca asistenta sociala din Salaj sa functioneze in conditii normale si sa fie eficienta, in timp ce DGASPC Salaj are doar 600 de angajati in total. De trei ani incoace, de cand s-a modificat legislatia si se poate angaja o persoana in sistemul bugetar numai daca pleaca alte sapte, s-au adunat aproape 200 de posturi vacante care sunt blocate.
Violeta Milas, directorul executiv al DGASPC Salaj, spune ca s-a ajuns la limita suportabilitatii blocarii posturilor, in conditiile in care an de an se pensioneaza angajati, unii se transfera in alte institutii unde primesc doua-trei sute de lei in plus la salariu, iar altii merg la munca in strainatate pentru ca nu au din ce sa isi intretina familiile sau sa isi achite ratele la banci. Salariile in asistenta sociala sunt cele mai mici salarii din intreg sistemul bugetar. „Avem blocate 197 de posturi si am cerut deblocarea lor de nenumarate ori. Nu stiu cat mai rezistam, pentru ca ni se cere eficienta in timp ce noi nu avem acoperit necesarul de personal, iar numarul copiilor si adultilor aflati in plasament este in continua crestere. Inregistram deficit de personal peste tot – in centrele multifunctionale, in Directie, chiar si medici, infirmieri si asistenti medicali. Am discutat problema si la Minister si la autoritatile judetene, dar nu s-a rezolvat nimic”, a declarat pentru Graiul Salajului directorul DGASPC Salaj.
Copii tot mai multi, asistenti maternali putini
Potrivit datelor puse la dispozitie de reprezentantii DGASPC Salaj, numarul copiilor si adultilor din centrele multifunctionale si in plasament este de aproximativ 1.200 de persoane. Pentru decongestionarea centrelor de plasament pentru copii ar mai fi nevoie de 50 de asistenti maternali care sa primeasca copii in plasament. Insa si aceste posturi sunt blocate. Responsabilitatea mare pe care trebuie sa o aiba un asistent maternal, precum si diversele probleme de comportament ale copiilor si salariile mici pe care le primesc de la stat, i-a determinat pe multi asistenti maternali sa renunte la a mai avea grija de copii.
Probleme mari in centrele multifunctionale
Problema cea mai grava din cauza lipsei personalului este in centrele multi-functionale, dupa cum spune Violeta Milas. Aici, nici copiii, dar nici bolnavii neuropsihici din randul adultilor, nu pot fi lasati nesupravegheati pentru ca oricand se poate intampla o nenorocire. Drept dovada a pericolelor sta chiar incidentul petrecut in urma cu doua luni, cand o angajata a Centrului de Neuropsihici de la Jibou a suferit arsuri grave pe picioare in timp ce incerca sa stinga un incendiu provocat de unul dintre bolnavi, in salonul in care era internat. La Centrul de la Badacin, noaptea, la doua casute este un singur infirmier. Sau, mai grav, la peste 100 de bolnavi cu handicap sever exista o singura asistenta medicala pe tura. „In centre este cel mai greu. Nu avem infirmieri, nu avem ingrijitori, asistenti medicali sau psihologi. Am infiintat ateliere ocupationale pentru bene-ficiarii centrelor, cu sprijinul fundatiilor din strainatate, dar legislatia nu ne permite sa le utilizam pentru ca nu putem angaja tamplari sau personal care sa se ocupe de beneficiari. La Cehu, unde avem si bebelusi, nu-i putem lasa singuri. Orele supli-mentare nu se platesc pentru ca nu avem voie, dar compensam cu ore libere. Nici pe acelea nu le putem acorda pentru ca nu avem cu cine inlocui angajatii. Unii nu mai rezista fizic sa stea zi si noapte acolo. Au acumulat chiar si doua luni de ore libere numai din orele suplimentare”, spune directorul Milas.
Angajatii din Directie pleaca la mai bine
Directorul Milas spune ca si in cadrul Directiei exista un deficit de 40 de persoane, pe diverse functii. Fie asistenti sociali, fie psihologi, fie personal administrativ, toti isi cauta locuri de munca in alte institutii sau pleaca in strainatate pentru ca salariile sunt mici. Numai in ultimele luni s-au transferat cinci angajati ai DGASPC in cadrul Primariei Zalau, unde salariile sunt mai mari cu cateva sute de lei. „Un angajat lucreaza la 50-100 de dosare, in timp ce ar trebui sa aiba doar 25 de dosare de care se ocupa. Am avut psihologi care au solicitat concediu fara salar ca sa mearga cateva luni in strainatate la munca si sa castige mai mult. Acolo spala vase sau lucreaza in agricultura, dar e mai bine platit. La fel se intampla si cu transferul in alte institutii. Doua-trei sute de lei conteaza pentru fiecare si, din cauza asta, pleaca. Am cerut macar sa se deblocheze posturile ramase vacante anul acesta si pe care le avem cuprinse in buget, dar nu am primit decat promisiuni. Se pensioneaza o asistenta maternala si nu pot angaja in locul ei pe nimeni. E dezastru ce se intampla, mai ales ca ne-au bagat in aceeasi oala cu ceilalti bugetari”, conchide Violeta Milas.
Senatorul Pop l-a interpelat pe ministrul Muncii
Fiind sesizat cu privire la problemele cu care se confrunta asistenta sociala din judet, senatorul PSD, Gheorghe Pop, a depus luni o interpelare la Senat, prin intermediul careia ministrul Muncii, Mariana Campeanu, este intrebata „in ce masura face posibila constructia bugetara pe 2013 renuntarea la prevederile legale care stabilesc ca in sectorul bugetar poate fi angajata o persoana doar dupa plecarea altor sapte”. Totodata, Gheorghe Pop solicita sa fie informat in scris cu privire la perioada in care vor fi deblocate posturile in asistenta sociala, precum si numarul lor si regiunile in care se vor debloca posturi.
Ministrul Mariana Campeanu trebuie sa raspunda interpelarii senatorului Pop in termen de 30 de zile lucratoare.