Pe principiul ca masurile de reforma in Sanatate pe care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu si le asuma au nevoie de un acord si de puncte de vedere ale celor implicati in sistemul sanitar, ministerul organizeaza o serie de dezbateri regionale care vor viza proiectele de acte normative lansate in dezbatere publica.
Potrivit unui comunicat de presa trimis de Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, „in conformitate cu adresa Ministrului Sanatatii, DSP Bihor organizeaza vineri la Oradea o intalnire la care sa participe factorii reprezentativi din judetele: Bihor, Satu – Mare, Cluj, Salaj, Maramures, Bistrita – Nasaud”. „Pe agenda intalnirii de vineri se vor afla urmatoarele teme: directiile de reforma privind restructurarea si reorganizarea sistemului sanitar; proiectul pilot de crestere a veniturilor medicilor din unitatile sanitare publice cu paturi; legea raspunderii civile a personalului medical (malpraxis); proiectul de modificare a statutului spitalelor; principii si elemente definitorii ale pachetului de servicii medicale de baza”, se arata in comunicat.
Printre reprezentantii judetului nostru, la intalnirea de vineri de la Oradea si-au anuntat prezenta Ligia Marincas, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj; Marius Tautu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj; dar si Liviu Oroianu, presedintele Colegiului Medicilor Salaj. I-am contactat pe fiecare dintre ei pentru a vedea care este viziunea lor privitor la reforma sistemului sanitar si ce propuneri vor avea pentru a rezolva problemele din sistem. Am fost surprinsi sa constatam ca „actorii” interesati de problemele de sanatate din Salaj nu au in plan, nici propuneri pe care sa le dezbata la intalnirea de la Oradea.
„Nu stiu inca sa spun ce vom propune acolo”, ne-a declarat Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, sustinand ca „noi am avut sarcina de a invita directorii de spitale, patronatele si sindicatele din sanatate, medicii de familie, dar si reprezentanti ai Colegiului Medicilor din Salaj”.
Nici raspunsul lui Marius Tautu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, nu a fost mai convingator. Dupa ce spune ca si-a confirmat prezenta si ne da detalii despre locatia si ora la care se va desfasura evenimentul, Tautu afirma: „Propunerile le discutam acolo; poate imi vine vreo idee pe moment”, sustine presedintele CJAS Salaj, adaugand sec: „nu mi-am facut lectiile, sunt repetent”.
Un raspuns similar a venit si din partea lui Liviu Orioanu, presedintele Colegiului Medicilor din Salaj. Va fi si el prezent vineri la dezbatere. „Vom vedea cum decurg discutiile acolo. La discutii libere vom avea si noi propuneri”, ne spune Oroianu.
Ramane sa aflam care sunt solutiile concrete in urma dezbaterilor publice de la Oradea privind principalele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar la ora actuala.
Sefii din Sanatatea salajeana se duc vineri la Oradea sa constate reforma lui Nicolaescu
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...