După ce, prin hotărâre de guvern, s-a stabilit ca lista persoanelor care intră în a doua etapă a Campaniei de vaccinare să fie extinsă, fiind incluși o serie de bugetari, aflăm că va sta în puterea șefilor de instituții să-i selecteze, dintre angajați, pe cei fără de care nu pot funcționa și a căror imunizare să fie făcută cu prioritate. Așadar, nu toți angajații din instituții intră în etapa a doua a vaccinării, doar cei considerați “personal cheie” de către șef.
“În etapa a doua intră personalul cheie, şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc despre personalul cheie din instituțiile publice, instituţii care sunt necesare funcționării statului; dar vorbim de personalul cheie şi atunci când se vor face aceste liste cu aceste persoane, le recomand sau le spun conducătorilor acestor instituţii să aibă în vedere acel personal esenţial, personalul fără de care nu pot funcționa. Nu vorbim de toată instituția în această etapă”, a afirmat premierul Florin Cîțu.
Potrivit actului normativ, au fost incluși în a doua etapă de vaccinare, printre alții, personalul-cheie pentru funcţionarea instituţiilor statului, respectiv Parlament, Curtea Constituțíonală, Preşedinţie, Guvern, Consiliul Economic și Social, Avocatul Poporului,
Consiliul Legislativ, Banca Națională a României, ministere şi instituţii subordonate acestora, personalul în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și executorii judecătorești, interpreții și traducătorii autorizați de Ministerul Justiției și avocații înscriși în tabloul avocaților, lucrătorii din agricultură și din industria alimentară de alimente esențiale, inspectorii sociali din cadrul Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție
Socială și a structurilor subordonate acestora, personalul din cadrul direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului/serviciul public de asistență socială care își desfășoară activitatea în relație directă cu beneficiarii, personalul Curții de conturi a României și ai camerelor de conturi judeţene, personalul din cadrul aparatului central și local al Consiliului Concurenței, personalul din administrația publică locală.
În etapa a doua, spun autoritățile, se va încerca alocarea a 75% din vaccinuri pentru vârstnici și persoanele cu boli cronice, iar diferența angajaților din domeniile esențiale.
Cea de-a treia etapă de vaccinare, adresată populației generale, a fost ruptă și ea în două categorii, existând și aici o prioritizare în favoarea persoanelor care intră în legătură directă cu mai mulţi cetăţeni, dar din sectorul privat. Se încadrează aici angajații din bănci, supermarketuri, industria hotelieră, restaurante, lucrătorii din domeniul de întreținere corporală, coafură și alte activități de înfrumusețare, cei din domeniul asigurărilor.
Premierul a menționat că hotărârea de guvern va putea fi modificată pe parcurs, în funcție de numărul de vaccinuri care vor ajunge în țară.
“În acest moment, știm foarte clar, sigur sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie, acestea sunt date clare. Asta înseamnă că un milion și ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin. Dar în planul inițial avem și Moderna, care trebuie să vină cu încă 400.000, mai este și AstraZeneca. Pe parcurs, dacă apar aceste vaccinuri, vom modifica această hotărâre de guvern pentru a accelera și etapa a treia. Trebuie să spun că și etapa a doua a fost accelerată față de planul inițial, deci suntem pregătiți să accelerăm și etapa a treia, dacă vor veni aceste vaccinuri”, a explicat prim ministrul.