În timp ce mai multe categorii profesionale amenință cu proteste, iar unele sindicate au declanșat deja conflictul de muncă solicitând salarii sau sporuri mai mari, guvernanții mărturisesc că banii din pușculița statului abia dacă ajung pentru plata lefurilor la valoarea lor actuală. Premierul Florin Cîțu spune că, fără o creștere economică sustenabilă, actualul nivel de salarizare nu va putea fi menținut.

“România trece printr-o situație dificilă, România trece printr-o perioadă de criză, o perioadă de criză economică și, totuși, în cea mai mare criză din ultima sută de ani, în 2020, eu am fost cel care a spus că nu este momentul să facem o reformă în administrație, nu este momentul să înghețăm salarii, nu este momentul să facem aceste lucruri în 2020. Am avut o creștere a salariilor medie, în sectorul public, în 2020 cu 8%, când, în restul Europei media a fost de 3%. Anul acesta, în continuare, trebuie să ne asigurăm că vom face investiții și să alocăm resurse către investiții pentru a genera creștere economică. Numai cu creștere economică. Și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public: doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare. Fără o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung, fără investiții, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării. Dar întotdeauna sunt dispus să discut cu toată lumea, cu cifrele pe masă, și să vedem care sunt soluțiile. Toți trebuie să ne gândim că tragem în aceeași direcție: să avem o economie performantă, o economie care să poată să plătească și salarii și pensii la nivelul actual”, a declarat premierul la finalul ședinței de Guvern de săptămâna aceasta.

Întrebat dacă, în aceste condiții, se va ajunge la o tăiere a salariilor bugetarilor, premierul s-a limitat să spună doar că acestea au fost înghețate, fără a da un răspuns foarte clar. A menționat însă că va fi făcută o analiză cu privire la cheltuielile din administrația locală și centrală pentru că bugetul nu poate face față pe termen lung salariilor, sporurilor și cheltuielilor cu personalul din aceste sectoare.

“Aici sunt mai multe analize, am făcut mai multe analize şi pe partea de administrație locală şi pe partea de administrație centrală. Discuția pe care am avut-o cu administrația locală, consiliile judeţene şi Asociația Municipiilor a fost foarte clară din punctul meu de vedere. Evoluția, nu numai a salariilor, sporuri, cheltuielilor cu personalul din administrația locală, dar şi centrală, din ultimii patru ani de zile, nu este sustenabilă. Nu ne putem permite așa ceva, şi atunci mă aștept de la administrațiile locale responsabile să vină cu măsuri, care să corecteze această tendință. Deci ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere potențialul nostru de dezvoltare şi faptul că avem nevoie de resurse pentru investiţii în perioada următoare”, a declarat premierul, adăugând ca își dorește o reformă a administrației locale.