În timp ce mai multe categorii profesionale amenință cu proteste, iar unele sindicate au declanșat deja conflictul de muncă solicitând salarii sau sporuri mai mari, guvernanții mărturisesc că banii din pușculița statului abia dacă ajung pentru plata lefurilor la valoarea lor actuală. Premierul Florin Cîțu spune că, fără o creștere economică sustenabilă, actualul nivel de salarizare nu va putea fi menținut.
“România trece printr-o situație dificilă, România trece printr-o perioadă de criză, o perioadă de criză economică și, totuși, în cea mai mare criză din ultima sută de ani, în 2020, eu am fost cel care a spus că nu este momentul să facem o reformă în administrație, nu este momentul să înghețăm salarii, nu este momentul să facem aceste lucruri în 2020. Am avut o creștere a salariilor medie, în sectorul public, în 2020 cu 8%, când, în restul Europei media a fost de 3%. Anul acesta, în continuare, trebuie să ne asigurăm că vom face investiții și să alocăm resurse către investiții pentru a genera creștere economică. Numai cu creștere economică. Și acesta este semnalul pentru toți angajații din sectorul public: doar dacă avem creștere economică sustenabilă putem să susținem nivelul actual de salarizare. Fără o creștere economică sustenabilă pe termen mediu și lung, fără investiții, nu avem cum să susținem acest nivel al salarizării. Dar întotdeauna sunt dispus să discut cu toată lumea, cu cifrele pe masă, și să vedem care sunt soluțiile. Toți trebuie să ne gândim că tragem în aceeași direcție: să avem o economie performantă, o economie care să poată să plătească și salarii și pensii la nivelul actual”, a declarat premierul la finalul ședinței de Guvern de săptămâna aceasta.
Întrebat dacă, în aceste condiții, se va ajunge la o tăiere a salariilor bugetarilor, premierul s-a limitat să spună doar că acestea au fost înghețate, fără a da un răspuns foarte clar. A menționat însă că va fi făcută o analiză cu privire la cheltuielile din administrația locală și centrală pentru că bugetul nu poate face față pe termen lung salariilor, sporurilor și cheltuielilor cu personalul din aceste sectoare.
“Aici sunt mai multe analize, am făcut mai multe analize şi pe partea de administrație locală şi pe partea de administrație centrală. Discuția pe care am avut-o cu administrația locală, consiliile judeţene şi Asociația Municipiilor a fost foarte clară din punctul meu de vedere. Evoluția, nu numai a salariilor, sporuri, cheltuielilor cu personalul din administrația locală, dar şi centrală, din ultimii patru ani de zile, nu este sustenabilă. Nu ne putem permite așa ceva, şi atunci mă aștept de la administrațiile locale responsabile să vină cu măsuri, care să corecteze această tendință. Deci ceea ce s-a întâmplat în ultimii patru ani de zile nu este sustenabil pe termen lung, având în vedere potențialul nostru de dezvoltare şi faptul că avem nevoie de resurse pentru investiţii în perioada următoare”, a declarat premierul, adăugând ca își dorește o reformă a administrației locale.
Doi lei se certau in fatza unei institutii publice aflata in mare fierbere,masini de politie,procuratura etc.Rage unul.Bai frate leu,de-un an de zile mancam cate un director pe saptamana si nimeni nu s-a sesizat. Amu te-ai aflat tu sa mananci femeia de servici si uite ce scandal ai declansat.Concluzia trageti-o voi.
Reduceți numărul trântorilor de la buget și reduceți salariile nesimțite și vor fi bani la buget!
Corect!
Da da afara, ca sunt o gramada la Consiliul Judetean, Prefectura, Finante, primarie si tot felul de agentii si agentiute, etc.Clar trebuie redus numarul angajaților din instituțiile statului.
Banii pt pensiile speciale sunt asigurați, ăla cu pensia militară de 77.000 lei n-are nicio grijă, lună de lună vine poștașul cu o roabă de bani ! Și totuși, liberalii au votat legea pensiilor. Au fost proști când au votat-o acum, cică, nu sunt bani ?
Una din principalele promisiuni electorale ale pnl-ului a fost eliminarea pensiilor speciale! Partidul de naziști a uitat asta!
Baiete, s-a incercat eliminarea pensiilor speciale dar Curtea Constitutionala, condusa de un pesedist, s-a opus. Daca am avea o dictatura, lucrurile s-ar putea rezolva rapid dar in democratie deciziile se iau in baza unor legi si cu acordul unor institutii. Din pacate, in Romania legile si institutiile au fost create pentru satisfacerea intereselor unor politicieni si acest lucru se intampla de 30 de ani.
Nu te stresa! Pnl=psd! Aceleași gunoaie!
“Baiete”, aveti majoritate in Parlament! Cine va opreste sa schimbati legile???!!!
Interesul,Dorine.Ma bucur c-ai atins tu subiectul.Imi era lene sa scriu.Impozitul progresiv ar rezolva toate problemele.Salariile imense de la stat ar putea fi aduse acolo unde le este locul(ca altfel nu le poti atinge ca-s “un drept dobandit”.Cine pula mea o inventat si asta?. Pensiile speciale ar fi reduse atat cat se cuvine.Sau nici macar,tinand cont de faptul ca n-au contribuit. Si despre dreptatea pe care au impartit-o mai povestim.Iliescu,Nastase,Becali,Sebi,Savulescu.Astia cand or plati?In fine tzara de cacat.
Dati ma afara din bugetari, sunt o gramada degeaba la Prefectura, Consiliul Judetean, Finante, Primarii, agentii si agentiute, etc.Si mai taiati din pensiile nesimțite.Vezi la milițieni și securiști
Lasa ca e plin de PSD in Parlament si nu se ating nici ei de speciale.
Sunt bani destui la buget ! Nu va fierbeți! Uitați-va de pildă cât câștiga și ce facilitați are un parlamentar!!! Uitați-va spre exemplu in instituțiile publice câți directori, consilieri, secretare, conducătorii auto sunt!!! Câțu bate campii! Probabil a prizat ceva iarăși!!!
Nu mai sunt bani la buget pentru că sunt prea mulți trântori care freacă cârnațul pe salarii uriașe la buget!!
A esti frustrat ca nu lucrezi la stat?