11 nume reprezentative pentru cultura salajeana si chiar romaneasca au fost omagiate, miercuri, in cadrul celei de-a doua sectiuni a premiilor Consiliului Judetean “Salajul merita si mai mult”. Dupa cum preciza muzeograful Corina Bejinariu, care a sprijinit Consiliul Judetean in nominalizarea premiantilor si a fost, totodata, si “maestrul de ceremonii” la festivitatea de miercuri, “aceste premii sunt o incercare de recunoastere a valorilor culturii salajene”, un imbold pentru cei care inca se incapataneaza sa promoveze actul cultural. Este si cazul primului premiant al serii de miercuri, invatatorul Ioan Sur, din Horoatu Crasnei, care de zeci de ani invata generatii dupa generatii de tineri tainele dansului popular autentic, fiind si initiatorul unui festival interjudetean de folclor. Oarecum in aceeasi zona, a pastrarii traditiilor populare, activeaza si cea de-a doua persoana premiata de Consiliul Judetean: Ileana Gratiana Pop, mesterul popular din Ciumarna, care, pe langa “scoala” de traditie pe care o are in satul natal (mestesuguri populare, cantece traditionale), si-a facut un… obicei din a reprezenta Salajul si Romania la diverse manifesari internationale organizate sub patronajul Institutului Cultural Roman. Desi mult, mult mai tanara decat primii doi premianti, cea de-a treia persoana omagiata miercuri nu este deloc mai prejos decat acestia. La numai 15 ani, ea se poate lauda cu un fapt exceptional: este detinatoarea unui muzeu, in satul Iaz, in care a adunat, de cand era in clasa a IV-a, zeci de exponate de arta populara din zona. Este vorba, evident, despre Ligia Bodea. Mestesugurile populare au fost reprezentate la “gala” “Salajul merita si mai mult” si de sculptorul in lemn Stefan Bara, originar din Fildu de Sus, in prezent profesor de arta in Huedin si artist recunoscut mai cu seama prin portile de lemn sculptate prin tara.
De evidentiere din partea Consiliului Judetean a avut parte si revista de cultura “Caiete Silvane”, dupa care sala de conferinte a institutiei a fost luminata de o prezenta ce a fermecat milioane de romani: Alexandra Chira, fetita din Plopis care la numai 10 ani are deja un nume rasunator in muzica populara romaneasca. Pentru implicarea sa deosebita in cultura judetului, un premiu i-a revenit si protopopului de Simleu, Vasile Bosca, din motive medicale acesta fiind suplinit, la premiere, de fiul sau.
Arta plastica salajeana a fost reprezentata la aecasta prima editie a premiilor de trei salajeni. Daca primul – Gheorghe Ilea, nu mai are nevoie de nici o prezentare, fiind un nume important in arta plastica romaneasca, ceilalti doi sunt tineri aflati la inceputul afirmarii: Szabo Attila, care este, de altfel, si un promotor al vietii culturale a Zalaului; si Dan Stefan, un tanar care a reusit, prin arta, sa exprime toate sentimentele pe care nu le-ar fi putut exprima direct, din cauza unei deficiente de vorbire.
Ultimul, dar nu cel din urma, a fost premiat Gavril Butcovan, supravietuitorul masacrului de la Ip, din 1940, pentru felul in care a rememorat