Din rezultatele anuntate pana acum la tezele cu subiect unic din acest semestru, reiese cat se poate de clar ca investitiile masive in baza materiala a scolilor nu duc obligatoriu la cresterea calitatii in educatie. Ne referim, aici, la scolile din mediul rural, in care s-au bagat, in ultimii ani, bani cu nemiluita, dar in care continua sa se faca tot mai putina carte. O demonstreaza rezultatele obtinute, spre exemplu, la teza cu subiect unic la limba si literatura romana, unde elevii din scolile din satele salajene s-au… intrecut in note mici, semnificativ mai mici fata de cele obtinute de elevii de la oras.
Cum programa dupa care invata elevii de la oras este aceeasi cu cea folosita in scolile din mediul rural si cum copiii de la tara nu sunt, nativ, mai prosti decat cei de la oras, singurul factor care poate face diferenta dintre nivelele de pregatire ale celor doua categorii de elevi sunt dascalii. Mai slab pregatiti, mai slab motivati, in unele cazuri chiar indiferenti fata de viitorul elevilor, acestia incalca flagrant principiul egalitatii de sanse de care ar trebui sa beneficieze, egal, toti copiii. Prin perpetuarea acestei situatii, in care sunt incadrati in mediul rural dascalii cu cele mai mici note la titularizare (daca nu chiar necalificati sau pensionari), se creeaza o inechitate de genul celei existente in urma cu 15 – 20 de ani, cand daca doreai sa intri la un liceu cat de cat bun, era obligatoriu sa faci ultimii ani din scoala generala la oras. Altfel, la admitere, la care concurai cu elevi de la oras, nu aveai mai nici o sansa.
Ce este, insa, si mai nedrept este ca acesti dascali, cu 10 – 15 elevi de pregatit pentru teze, primesc acelasi salariu, daca, nu chiar mai mare, ca si profesorii de la oras, care pregatesc in fiecare an cate doua trei clase pe nivel.
Investitii da, calitate ba
Articole
Roland Petrean, informaticianul de aur al Sălajului!
Roland Petrean își demonstrează, încă o dată, excelența în informatică! Elevul Colegiului Național „Silvania” Zalău a obținut o nouă medalie de aur, la Concursul Internațional Romanian Master of Informatics. Competiția, ajunsă anul acesta la cea de-a XII-a ediție, s-a desfășurat în perioada 27-29 noiembrie, la București, și a reunit 191 de concurenți din 10 țări (România, Croația, Ungaria, Elveția, Serbia, Georgia, Republica Moldova , Bulgaria, Ucraina și Italia). „PETREAN ROLAND, component al lotului național de juniori al…
Mai mult...Trăim, cântăm și simțim românește!
“Și e despre tine, dulce Românie, mândru plai cu pământ rupt din rai….Avram Iancu, Ioan Cuza și Ștefan au luptat, da da, aici în țara mea…”, au intonat, joi, copiii clasei a VI-a C, însoțiți de vocile zglobii, entuziaste și luminoase ale celorlalți elevi ai Școlii Gimnaziale „Simion Bărnuțiu” Zalău. Și nu putea să nu te încerce un sentiment de emoție, apartenență, recunoștință și mândrie de țară… Dragostea de țară este un sentiment superior: înseamnă grijă, respect…
Mai mult...