Fondurile europene si subventiile nu vor inarzia sa intre in conturile fermierilor in anul 2014. Cel putin asa a dat asigurari ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Prima sesiune de proiecte ce vor putea fi depuse pentru finantare europeana va fi pentru fermele de productie, iar Ministerul Agriculturii va primi primele dosare incepand cu luna mai. Aceasta din cauza ca strategia pentru 2014-2020 urmeaza a fi transmisa Comisiei Europene in luna februarie si ar primi aprobare finala in iunie-iulie. „Chiar si asa, din mai, Ministerul Agriculturii va deschide prima sesiune de proiecte pe raspunderea institutiei” a declarat Constantin. Oficialul a mai spus ca exista banii necesari finantarii agricultorilor, subventii si fonduri europene.Il credem pe cuvant, pentru ca a inceput de cateva zile plata din restul subventiei pe suprafata. Asta ne-a confirmat-o ieri Vaida Bela director adjunct al Centrului Judetean al APIA Salaj. Daca avansul care s-a dat pana la sfarsitul anului trecut a fost de 61 de euro, restul de plata este de 58 de euro Un total, deci, de 119 euro la hectar. Acestea sunt plati directe pe suprafata, din fondurile europene. Fermierii ar mai trebui sa primeasca 21 de euro la hectar de la bugetul de stat sub forma de plati nationale complementare directe. Dar deocamdata prin bugetul tarii bantuie austeritatea. In anul 2013, la APIA Salaj au fost depuse 24.745 de cereri pentru subventia pe suprafata.
Se da restul de plata pe suprafata pentru 2013, 58 de euro la hectar
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...