Medicamentele vor putea fi cumparate la preturi mult mai mici. Asociatiile din industria farmaceutica fac demersurile necesare pentru eliminarea taxei clawback.
Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si Asociatia Local American Working Group (LAWG) sustin plafonarea taxei clawback la 20% pentru produsele generice, respectiv 25% pentru inovative, potrivit Agerpres.
"APMGR solicita tuturor partidelor politice parlamentare sa sprijine Guvernul in stoparea cresterii taxei clawback si in implementarea masurii de clawback diferentiat si plafonat la 20% pentru medicamentele generice si 25% pentru medicamentele inovative, masura mentionata in proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 85/2019 pentru completarea OUG nr. 77/2011, aflat in procedura de aprobare parlamentara", a declarat presedintele APMGR, Adrian Grecu, citat intr-un comunicat de presa.
Medicamentele continua sa fie retrase de pe piata:
"Ne bucura faptul ca toate partile implicate sunt aliniate asupra solutiei, de altfel singura varianta viabila de luat in calcul, si solicitam un consens si la nivel politic pentru o implementare cat mai rapida", a declarat Culcea, conform sursei citate.
"Trebuie sa ne indreptam atat catre masuri pe termen scurt, precum implementarea cat mai rapida a mecanismului de clawback plafonat la 25% pentru medicamente inovative, respectiv 20% pentru medicamente generice si cele iesite de sub patent, dar si catre aspecte cu impact pozitiv pe termen mediu si lung prin adresarea problemei generale a finantarii sanatatii in Romania si accesul regulat la cele mai noi medicamente inovatoare aprobate in Europa", a afirmat, la randul sau, Attila Fejer, presedinte LAWG.
Cele trei asociatii afirma ca medicamentele vor continua sa fie retrase din piata, alternativele terapeutice avand costuri mult mai mari si creand un "dezechilibru major" al bugetului de medicamente, al mediului de operare si al balantei de import-export.
"In absenta acestei masuri de plafonare, taxa clawback va urca la 31% – 32% din valoarea compensata a medicamentelor in primul trimestru din 2020", se mai arata in comunicat.