Deoarece producerea rasadurilor se face in general prin consum ridicat de caldura, in micile gospodarii mai accesibile pentru producerea rasadurilor sunt rasadnitele si solariile. Acestea se pot folosi cand sunt incalzite din ianuarie pana in aprilie si neincalzite din martie pana in iunie.
Semanatul
Semanatul in vederea producerii rasadurilor de legume se face in randuri , la cinci centimetri distanta, in cazul in care acestea se rapica si la opt centimetriin conditiile in care nu se rapica. Adancimea de semanat este conditionata de dimensiunea semintelor si se situeaza intre 0,5-1,5 centimetri. Insamantarea se face esalonat, in decursul a sapte-zece zile. Un rasad de calitate, destinat atat culturii in solarii, in tunele, cat si in camp deschis se recomanda sa aiba o varsta de 35-60 de zile. Dupa efectuarea semanatului samanta se acopera cu un strat de 0,5-1,5 centimetri amestec de pamant, se uda, iar peste semnatura se intinde o folie de polietilena, care se mentine astfel pana la inceputul rasaririi culturii.. Pentru un hectar de cultura trebuie insamantat 40-60 de metri patrati, daca rasadul se rapica si 120-200 de metri patrati, cand se seamana rar, pentru rasadurile nerepicate.

Rapicatul
Aceasta operatie se face cat mai timpuriu, in faza de cotiledoane si inceputul aparitiei primei frunze adevarate, la circa 6-10 zile de la rasarire, avand grija ca stratul nutritiv sau cuburile nutritive sa aiba umiditate de 60-70 la duta din capacitatea amestecului si temperatura de de 20-22 de grade Celsius. Data producerii rasadurilor difera in functie de sistemul de cultura. In cazul tomatelor, castravetilor, dovleceilor, conopidei sau verzei insamantarile in rasadnite se pot face deja. Dar in conditiile acestei ierni nu e tarziu sa fie facute si in prima parte a lunii februarie. Pentru cultura in camp, un rasad de calitate se obtine la tomate si salata timpurie la sfarsitul lunii februarie si cu doua saptamani mai devreme oentru varza timpurie. Rasadurile de ardei, vinete, dovlecei si castraveti se obtin incepand cu partea a doua a lunii martie, la fel si varza de vara.