Depresia poate aparea la aproape orice etate, insa majoritatea persoanelor diagnosticate sunt de varsta medie.
Simptomele tulburarilor depresive sunt: pesimism, tristete adanca, autoinvino-vatire, sentimentul inadecvarii, stima de sine scazuta, dezinteres fata de munca, izolare sociala, gandire lenta, astenie, insomnie, apatie, uneori consum de alcool sau substate stupefiante. Pentru vindecare sunt neesare combaterea pasivitatii fata de boala si mobilizarea tuturor resurselor fizice si intelectuale. O alimentatie bogata in vitaminele B, C, D, E si PP contribuie la buna functionare a sistemuluinervos. Consumati zilnic sucuri proaspete de fructe si legume (rosii, telina, morcovi, sfecla, spanac) Tratamentele naturiste sunt si ele extrem de eficiente: Infuzia de busuioc, decoctul de cerentel (doua lingurite de planta la 250 de mililitri de apa), tinctura de Ginko-biloba (cate 15 picaturi de trei ori pe zi) si uleiul de catina (cate o lingurita de trei ori pe zi) au proprietati antidepresive miraculoase.
Pentru tonificarea sistemului nervos se vor tine cateva cure naturiste cu caise si alune de padure, leurda (o luna in fiecare primavara), suc de orz verde (cate 50 de mililitri de trei ori pe zi inainte de masa) suc de varza (zilnic cate doua pahare) sau spirulina (doua grame pe zi, timp de cel putin 90 de zile.
Coada soricelului, coada calului sau cimbrisorul de camp se pot utiliza sub forma de infuzie, administrata intern, dar si sub forma de decoct concentrat adaugat in apa de baie pentru efectul calmant. Ceaiul de ghizdei trateaza depresia dar este util si in insomnii. Se pun doua lingurite de planta la 250 de mililitri de apa. Levantica si ea combate starile de iritabilitate. Se vor face masaje cu ulei esential diluat in 50 de mililitri de ulei de floarea soarelui. Pentru masaj se poate utiliza si uleiul de ghimbir(se adauga 30 de picaturi de ulei esential la un litru de ulei de foarea soarelui)
Extractele de sunatoare au egalat in eficienta medicamentele de sinteza, fara a avea aceleasi efecte adverse. Se umple o sticla de culoare inchisa cu planta proaspata si bine maruntita, peste care se adauga alcool de 90 de grade. Se agita continutul si se pastreaza timp de 14 zile la caldura. Se iau cate trei picaturi de trei ori pe zi timp de 7 zile. Ulterior se mareste doza la 10 picaturi de trei ori pe zi. Atntie insa! o doza mare luata dintr-o data poate determina o stare de agitatie si spasme musculare!