anaf

 

 

 

Angajații finanțiști se pregătesc să intre în grevă, nemulțumiți de salariile pe care le încasează. Începând de joi, 5 mai, aceștia vor demara pichetarea sediilor sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor (MF) și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) din București și din țară, ca o primă formă de protest.

Finanțiștii spun că mulți dintre ei au condiții de muncă inadecvate, „pe alocuri sub standardele de decență”, că schema de personal este subdimensionată, iar salariile lor sunt sub nivelul celor încasate în alte instituții de stat. Potrivit sindicaliștilor, discrepanțele salariale existente în instituții ajung până la 25% doar la salariul de bază.

Pe lista nemulțumirilor se mai află „lipsa deciziei politice de a se demara elaborarea unui Statut al finanțistului, similar cu al altor categorii de funcționari care desfășoară activități specifice, precum activitatea desfășurată  de angajații sistemului instituțional al Ministerului Finanțelor; pregătirea profesională continuă este deficitară; necorelarea fișelor de post cu realitățile activității desfășurate; sisteme informatice și structuri IT, greoaie, uzate moral; necorelări salariale în concordanță cu actualele restricții/incompatibilități și răspunderi suplimentare pentru diferite categorii de finanțiști (cu referire la proiectul de act normativ ce privește responsabilizarea suplimentară a inspectorilor fiscali și imputarea cheltuielilor de judecată acestora în solidar cu instituția)”.

„Rolul colectării taxelor, impozitelor și contribuțiilor într-o economie, este esențial. O națiune puternică se bazează pe bugete substanțiale, sustenabile, pe sisteme economice care să favorizeze dezvoltarea, pe servicii publice măsurabile. O colectare slabă conduce la funcționarea statului în modul de avarie, la mai puțini bani în bănci, la reducerea posibilității de finanțare a celor ce vor să aducă plusvaloare societății în general. Noi, finanțiștii, am ales o meserie care se practică din convingere, din respect pentru stat și cetățeni. Este o meserie care necesită vocație și formare profesională permanentă, un anumit tip de pregătire, abilități sporite, o anumită predictibilitate și stabilitate.

În contextul în care România se situează între statele cu cele mai slabe colectări din Europa, 26,6% din PIB, cu un deficit de personal reliefat de raportul 1 angajat din FISC la aproximativ 100 de contribuabili înregistrați, clasa politică pregătește un set de măsuri anti-finanțiști, menite să șubrezească și mai mult mecanismele bugetare”, spun reprezentanții Sindicatului Național Finanțe Publice – SindFISC.

Potrivit sindicaliștilor, un finanțist câștigă, în medie, între 3 mii și 6 mii de lei pe lună.