Calendarul latin îi celebrează astăzi pe doi dintre cei 12 apostoli ai lui Isus, sfinții Filip și Iacob.
Sfânul Filip (sec I) era originar din Betsaida. Tradiția spune că el a predicat în Perugia, murind pe cruce la Hierapolis; cele două cărți apocrife existente îi sunt atribuite lui. Împreună cu sfântul Iacob, el este venerat ca patron al Uruguayului.
De-a lungul evangheliilor, Filip apare doar în patru scene. Prima este cea a chemării sale. A doua este înainte de înmulțirea pâinilor, Isus îl întreabă pe Filip dacă pot cumpăra destulă mâncare pentru o mulțime atât de mare, iar el îi răspunde că nici măcar 200 de dinari nu ar ajunge pentru a-i hrăni. Întrebarea a avut ca scop testarea credinței sale în puterea lui Isus, iar el a picat testul din moment ce nu i-a trecut prin minte să-i ceară lui Isus să facă o minune. Al treilea moment în care apare Filip este în scena evanghelică în care un grup de greci, care doreau o întrevedere cu Isus, îi cere lui Filip să acționeze ca intermediar. De ce el? Probabil fiindcă el vorbea limba greacă din moment ce avea un nume grec (Filip în greacă înseamnă iubitor de cai) și provenea dintr-un oraș de la lacul Betsaida, unde greaca era foarte vorbită. Ultima apariție a lui Filip este la ultima cină, când îi cere lui Isus să li-l arate pe Tatăl, iar Isus îi răspunde cu gentilețe: ”Am fost cu voi atâta timp și tot nu mă cunoști, Felipe? Orcine m-a văzut pe mine l-a văzut și pe Tatăl. Cum poți spune, Arată-ni-L pe Tatăl?
Celălalt apostol care este comemorat tot astăzi este Sfântul Iacob. Mai este numit și cel mic (iulie 25). Sau cel drept, datorită pietății sale; se crede că a fost bătut sau lovit cu pietre până la moarte și e patron al celor muribunzi. Cu toții știm că sunt doi apostoli Iacob, Sfântul Iacob, fiul lui Alfeu și Iacob, fiul lui Zebedeu, și fratele lui Ioan. Sărbătoarea de astăzi este cea a Sfântului Iacob, fiul lui Alfeu. Se știu foarte puține despre el. Sfântul Iacob, fiul lui Alfeu, era același Iacob de la Ierusalim, vărul lui Isus; mai târziu a devenit episcop de Ierusalim; a jucat un rol important la Conciliul de la Ierusalim și este cel care a scris emblematica și mereu actuala Scrisoare a lui Iacob pe care o avem în Biblie.