Toamna se anunta grea pentru salajeni, care vor fi nevoiti sa-si dramuiasca veniturile pentru a face fata valului de scumpiri care se anunta. Inca din luna iulie, salajenii scot cu cinci la suta mai mult pentru plata curentului electric, iar de luna viitoare gazul se scumpeste tot cu cinci la suta. In plus, anul agricol este afectat de seceta prelungita, astfel ca producatorii de alimente deja au anuntat scumpiri, care merg pana la 20 la suta. Iar piata, asa cum se stie din practica ultimilor 22 de ani, raspunde cu majorari de preturi peste procentele anuntate de producatori. Preturile pentru marfuri si tarifele serviciilor pentru populatie au inceput sa creasca inca din luna iulie. Datele statistice furnizate de Directia Judeteana de Statistica arata o medie nationala a cresterii de 2,25 la suta fata de luna decembrie a anului trecut. In privinta alimentelor, cele mai mari preturi s-au inregistrat la fructe proaspete, al caror pret a crescut cu 3,11 la suta. Scumpiri semnificative s-au mai produs la oua, dar si la carne de vita, pasare si porc. Insa cresterea cu cel mai mare impact asupra populatiei este cea inregistrata la energia electrica. In luna iulie, salajenii au simtit prima majorare la factura de curent cu 5,38 la suta, scumpire care are „darul” de a atrage dupa sine si alte majorari de preturi. Tot in luna iunie au crescut tarifele la telefon, s-au majorat facturile la serviciile de apa, canalizare si salubrizare, dar si serviciile de ingrijire medicala. Delegatia FMI prezenta zilele acestea in Romania ne-a anuntat ca gazul furnizat populatiei se va scumpi cu cinci procente incepand cu luna septembrie. Pe langa consecinta directa asupra veniturilor populatiei, care fie va consuma mai putin gaz, fie va scoate mai multi bani din buzunar pentru a-si achita facturile, majorarea pretului la gaz va atrage dupa sine un val de scumpiri. Producatorii de paine si lactate deja au anuntat scumpiri la produsele lor. Pe fondul anului agricol slab, cauzat de seceta, si in restul industriilor alimentare se vor produce majorari de preturi. La acest tablou sumbru se adauga si fluctuatiile cursului valutar, plus scumpirile necontrolate ale carburantilor. Singura solutie care ar putea echilibra lucrurile ar fi scaderea TVA-ului la produsele alimentare de baza, asa cum a anuntat deja cabinetul Ponta ca se vrea incepand cu anul viitor. Insa si aici avem o veste proasta – cei de la FMI nu sunt de acord cu aceasta masura, astfel ca deocamdata vorbim doar despre idei, fara sperante de materializare.
Scumpirile de toamna
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...