Ieri a avut loc la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj o intalnire inedita intre zeci de liceeni si reprezentanti ai autoritatilor. Invitatia a fost deschisa de organizatorii programului Liderii Mileniului Trei (LMT) pentru a lua parte la o sesiune interactiva de educatie non-formala, unde toti cei prezenti au avut ocazia sa deseneze, la propriu, viitorul educatiei. Sesiunea interactiva, la care a luat parte si Graiul Salajului, a marcat a opta editie a programului de educatie non-formala „Tenaris – Liderii Mileniului Trei”.
Atat elevii, cat si autoritatile prezente la eveniment, s-au impartit in 12 echipe mixte pentru a desena „scoala pe bune”. Cele 12 echipe au avut misiunea sa deseneze pe o coala mare de hartie cum considera ca ar trebui sa fie scoala „pe bune”, iar la final sa uneasca fiecare „piesa”, pentru ca viziunea si stilul individual sa consolideze intregul. Printre ideile prezentare de elevi s-a numarat posibilitatea ca elevii sa-si aleaga sase materii pe care sa le studieze, un grad ridicat de interactiune intre elevi si profesori si o informatie de calitate distribuita in scoli. Acest exercitiu de educatie non-formala reprezinta si modul in care se realizeaza proiectele LMT.
Proiectul LMT reuneste in anul scolar 2013-2014 300 de liceeni din Zalau, Calarasi si Campina. Elevii din Zalau, coordonati de profesori ce au rol de „coach” (indrumatori – n.r.), provin de la Colegiul National „Silvania”, Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian”, Liceele Tehnologice „Mihai Viteazu” si „Voievodul Gelu” si de la Liceul Teore-tic „Gheorghe Sincai”.
Editia de anul acesta aduce cu ea ceva nou, si anume rolul de trainer pe care il stop_coloanaprimesc elevii. 30 de elevi zalauani vor avea ocazia in acest semestru sa fie traineri pentru colegii lor. Cu alte cuvinte, sa-si ajute colegii sa faca proiecte menite sa-si dezvolte inteligenta emotionala, spiritul civic, implicarea in comunitate, tehnici de negociere, solutionarea conflictelor, managementul diversitatii si al schimbarii, leadership.
Printre cei 30 de tineri se numara si elevul George Cimpoies, din clasa a XI-a, de la Colegiul National „Silvania”, despre care Marian Stas, presedintele Asociatiei Clubului Mileniului Trei si coordonator LMT, ne spune ca este „olimpic national la matematica, un coechipier de mare valoare in program si in acelasi timp elev trainer LMT in semestrul acesta”.
L-am intrebat pe George Cimpoies cum se simte in calitate de elev-trainer. „Foarte tare. Te pune in contact cu multe persoane, multe mentalitati si inveti sa te adaptezi diferitelor scenarii care pot sa apara”, ne declara entuziasmat. In ceea ce priveste impactul pe care l-a avut programul LMT asupra elevilor pe care i-a „indrumat” in calitate de trainer, George ne-a marturisit ca „programul a avut un impact foarte mare, le-a zguduit toate conceptiile pe care le aveau despre educatie pana acum”.
Proiectul „Liderii Mileniului Trei” a inclus peste 1.200 de elevi din Zalau, Calarasi si Campina in cele sapte editii anterioare.
Scoala „pe bune” un puzzle de idei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...