Potrivit ministrului Educatiei, Remus Pricopie, parintii vor fi obligati sa-si dea copiii de la varsta de cinci ani la gradinita, incepand cu anul scolar 2015 – 2016. In declaratia facuta marti de ministru, acesta a precizat ca Legea educatiei va fi modificata in acest sens. „Semnalele pe care le-am primit din sistem sunt foarte bune. Numai ca am vrea sa stabilim aceste lucruri pe urmatorii cinci ani, astfel incat pe parcursul celor patru-cinci ani, varsta la care copilul sa intre intr-un sistem formal de educatie sa coboare catre cinci ani, apoi catre patru si, de ce nu, catre varsta de trei ani”, a adaugat ministrul. Ideea nu este noua, ministrul declarand si in luna ia-nuarie ca analizeaza „posibilitatea de a modifica Legea educatiei pentru a introduce grupa mare in invatamantul obli-gatoriu”. „Trebuie asumat din 2014. Daca se ia aceasta decizie, mergem pe 12 ani de invatamant obligatoriu. Aceasta prevedere ar intra in vigoare din septembrie 2015”, spunea ministrul.
Legea actuala a educatiei prevede ca parintii sunt obligati sa-si dea copiii la scoala de la sase ani. Acest lucru inseamna ca invatamantul prescolar nu este obligatoriu, iar parintii pot decide sa nu-si dea copiii la nicio unitate de invatamant,  respectiv gradinita, daca nu doresc. Problema nu consta in faptul ca invatamantul obligatoriu se va prelungi, ci in faptul ca sunt multi copii care, dupa legea actuala, ar trebui sa mearga la scoala, dar nu o fac. Sau, daca merg la scoala, renunta dupa cativa ani. Parintii care isi dau oricum copiii la gradinita si la scoala o vor face si de acum inainte, cum e normal, de altfel. Dreptul la educatie nu poate fi refuzat, nici macar de parinti. Insa modificarea Legii educatiei nu va schimba faptul ca exista parinti care nu-si trimit copiii la scoala, din varii motive, sau ca sunt copii care nu merg la scoala.

Sanctiuni exista,

dar nu se aplica
Inspectorul general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Gheoghe Bancea, a precizat ca nu exista o statistica sau un studiu care sa reflecte situatia copiilor care nu sunt trimisi la gradinita, dar cu siguranta sunt cazuri in care parintii nu-si trimit copiii sa invete. Nici recensamantul pe care ISJstop_coloana Salaj l-a cerut primarilor si directorilor de scoli anul trecut pentru a afla date referitoare la situatia si numarul de copii care au abandonat scoala nu a fost facut inca.
Avand in vedere ca Legea educatiei prevede sanctionarea parintelui sau a tutorelui legal daca nu ia masuri pentru scolarizarea copiilor, deducem ca, in cazul in care va deveni obli-gatoriu sa se mearga la grupa mare, numarul de parinti care nu-si trimit copiii la scoala, care sunt pasibili de amenda, va creste. Conform art. 360 din Legea educatiei, constituie contraventie si se sanctioneaza „nerespectarea dispozitiilor art. 86 alin. (3) (parintele sau tutorele legal este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea elevului, pe perioada invatamântului obligatoriu – n.r.), din culpa parintelui sau a tutorelui legal instituit, cu amenda cuprinsa intre 100 lei si 1.000 lei, ori cu munca echivalenta in folosul comunitatii,    prestata de parinte sau de tutorele legal”. In ciuda acestui fapt, Gheorghe Bancea ne-a spus ca sanctiunea nu a fost pusa niciodata in aplicare, cu toate ca exista destule cazuri in care elevii au abandonat scoala, mai ales dupa ce au terminat primele opt clase.

Neacordarea alocatiei,

singura metoda

de constrangere a parintilor
Intrebat daca exista vreo metoda de a-i constrange pe parinti sa-si trimita copiii la scoala, inspectorul Bancea a precizat ca singura cale prin care parintii sunt „motivati” sa-si trimita copiii este alocatia. In cazul in care copiii nu sunt inscrisi in sistemul de invatamant, odata ce au implinit varsta de sase ani, parintii nu mai pot incasa alocatiile primite de la stat. Pentru a evita ca parintii sau tutorii legali sa incaseze alocatiile copiilor, chiar daca acestia nu mai merg la scoala, ISJ Salaj raporteaza periodic situatia elevilor care au renuntat la scoala.