Vorbind despre rezultatele proaste de la simularea examenului de bacalaureat, este foarte dificil sa fii obiectiv cand vine vorba de copilul tau. Din postura de parinte esti inclinat sa cauti vinovati in anturajul copilului, in sistemul de invatamant, in mass media. Se creeaza astfel ideea unui conflict intre parinti si profesori, fundamentat gresit pe baze strict subiective. Profesorii spun ca vinovati sunt deopotriva si parintii si copiii. Parintii, pentru ca nu se intereseaza de soarta scolara a copiilor in decursul unui an scolar si pe urma isi freaca neputinciosi mainile in fata afiselor cu rezultatele de la bac, unde mentiunea „respins”, tot mai frecventa in ultimii trei ani, apare ca o sentinta dureroasa pentru viitorul odraslelor mult iubite. Adolescentii in pragul examenului de maturitate sunt acuzati de cadrele didactice ca nu-si dau nici un fel de interes pentru scoala, vorbesc la telefon in timpul orelor, fug de la scoala, beau, fumeaza si stau prin baruri in loc sa vina la scoala. Circula si vorbe de duh printre elevi, cum ca merg la biblioteca la Taverna sau te mai miri prin ce alte astfel de „biblioteci”. La randul lor, parintii transfera toata responsibilitatea timpului petrecut la scoala, profesorilor. Dascalii n-au carisma, nu stiu sa-i atraga pe elevi, nu sunt buni pedagogi, sunt slab pregatiti, nu stiu sa se faca respectati, nu tin orele astfel incat sa capteze atentia elevilor.
Adevarul este undeva la mijloc. Cu cine sa faca ore profesorii? Cu cei care au mai ramas la ore. Acesta ar fi raspunsul. Cum sa-si supravegheze parintii copilul, cand muncesc pana cad in nas sa-si plateasca macar facturile? Cum sa-ti supraveghezi copilul pe internet daca nu ai si tu ca parinte, cont pe facebook sau messenger si nu stii ce inseamna limbajul „netist”? Unde mai pui ca trebuie sa ai si timp la dispozitie ca sa intri pe retelele de socializare. Lumea s-a schimbat, informatiile circula cu o viteza ametitoare, nu poti opri un copil sau adolescent sa-si doreasca gadgeturi la care se face reclama peste tot. Nu mai citeste aproape nimeni o carte in ziua de azi. Ce sa ne miram atunci ca Schopenhauer, filosoful, e confundat cu Schumacher, pilotul de curse.
„Triunghiul bermudelor” format din copii, profesori si parinti este o falsa problema. Evolutia societatii, puterea economica scazuta a oamenilor, lupta pentru traiul zilnic ii situeaza si pe copii, si pe parinti si pe dascali de aceeasi parte a baricadei, nicidecum in interiorul unui triunghi distructiv.
Saracia e mana in mana cu invatamantul prost
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...