Contractul Cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2013-2014, elaborat de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va intra in vigoare incepand de marti, 1 aprilie. Pentru punerea in aplicare a contractului s-a elaborat proiectul privind normele metodologice. Potrivit dispozitiilor art. 217 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, asiguratii au dreptul la un pachet de servicii de baza, precum servicii medicale pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala, supraveghere, monitorizarea evolutiei sarcinii si lauzei, imunizari, servicii de planificare familiala.
Proiectul privind normele de functionare a contractului cadru pentru acest an prezinta cateva schimbari. Proiectul prevede ca medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienti vor primi din partea CAS cu 30 la suta mai multi bani, iar medicii de familie care au si un medic angajat vor primi cu 50 la suta mai mult pentru lista de 2.200 de pacienti.
In ceea ce priveste numarul de puncte rezultat in functie de serviciile medicale, acesta va fi proportional cu gradul profesional al medicului de familie. Valoarea minima garantata a punctului „per capita” este de 3,5 lei, iar „per servicu” de 1,8 lei. Valoarea punctului la medicii specialisti este de 1,7 lei pe consultatie, la care se adauga sporuri. De asemenea, proiectul contractului cadru stabileste introducerea unui tarif care nu va depasi valoarea de 200 de lei pe zi pentru pacientii internati care care aleg sa stea in saloane cu confort sporit.
Cu privire la acest tarif, Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau a declarat pentru Graiul Salajului ca, in masura in care va considera ca anumite saloane au confort sporit, va stabili o taxa speciala, conform noilor reglementari ale proiectului.
Conform proiectului, din acest an se vor folosi prescriptiile electronice, cele pe hartie utilizandu-se doar in cazuri de exceptie.Termenul de plata catre furnizorii de servicii medicale se reduce de la 180 de zile, la 60 de zile. Marius, Taut, presedintele CAS din Salaj ne explica faptul ca la acest termen de 60 de zile oferit furnizorilor de servicii medicale pentru plata medicamentelor se adauga inca 30 de zile pentru verificarea conturilor.