Elevii care vor sa se califice profesional inca din liceu participa in aceste zile la „Saptamana meseriilor”, proiect prin care au posibilitatea de a vedea ce inseamna meseria pentru care opteaza.
Elevii de liceu interesati de calificarea inca de pe bancile scolii intr-o meserie participa, in cursul acestei saptamani, la proiectul Ministerului Educatiei – „Saptamana meseriilor”. „Este un proiect al Ministerului in care elevii sunt invitati sa viziteze agentii economici cu care scolile lor au incheiate colaborari, pentru a se familiariza cu meseriile pentru care au optat sa se specializeze in anul scolar urmator”, a precizat inspectorul scolar Rodica Costache, in cadrul unei conferinte de presa organizate ieri cu aceasta ocazie.
Potrivit datelor furnizate de Rodica Costache, pana acum au fost facute 10 propuneri de infiintare a claselor profesionale la nivelul judetului Salaj. In planul de scolarizare la invatamantul profesional de zi pentru anul scolar 2012-2013, sapte unitati de invatamant au propus infiintarea a 10 clase a X-a pentru invatamantul profesional si au incheiat contracte-cadru cu agenti economici pe profilele respective pentru practica elevilor. Colegiul Tehnic API din Zalau a propus o clasa de 28 de elevi care vor fi specializati ca mecanici auto. Cele mai multe clase profesionale au fost propuse de catre Grupul Scolar „Voievod Gelu” din Zalau, elevii claselor a IX-a optand pentru specializarea de comerciant vanzator – 28 de elevi, bucatar – 28 de elevi si ospatar (chelner) sau vanzator in unitati de alimentatie – tot 28 de elevi. Doua clase profesionale sunt propuse de catre Grupul Scolar „Mihai Viteazul” din Zalau, una de dulgher, tamplar, parchetar – pentru 14 elevi si una pentru zidar, pietrar, tencuitor – pentru 14 elevi. Pentru specializarea elevilor ca mecanici auto au optat Grupul Scolar „Ioan Ossian” din Simleu Silvaniei (28 de elevi) si Grupul Scolar „Cserey-Goga” din Crasna (28 de elevi). Si elevii din spatiul rural vor sa invete o meserie inca de pe bancile scolilor. Astfel, la Grupul Scolar „Liviu Rebreanu” din Hida va functiona o clasa de 28 de elevi care se vor specializa in meseria de lacatus mecanic, iar la Grupul Scolar Sig – o clasa de 15 elevi care vor avea ca meserie cea de tamplar. „Avem o lipsa de solicitari pentru calificarea in domeniul textil, desi pe piata locurilor de munca se cere o astfel de calificare. Am primit observatii si de la nivel regional, dar ca sa programam o clasa, trebuie sa existe optiunea elevilor si se pare ca niciunul nu a dorit sa se specializeze in domeniul confectiilor”, a precizat inspectorul scolar Rodica Costache. Reprezentantul ISJ Salaj a mai remarcat lipsa de pe lista a liceului din Cehu Silvaniei. „Grupul Scolar de la Cehu ramane pentru mine o dilema, n-are nicio clasa propusa, desi au acolo in zona o industrie a lemnului bine reprezentata”, a mai spus Rodica Costache.
Calificare profesionala inca din scoala
Revenirea la invatamantul profesional se produce din aceasta toamna, incepand cu anul scolar 2012-1013. Este vorba despre un program de dezvoltare a invatamantului profesional si tehnic care ofera posibilitatea elevilor de a se califica intr-o meserie inca de pe bancile scolii si de a obtine astfel mai repede un loc de munca platit. Programul se adreseaza elevilor claselor a IX-a, indiferent de forma de pregatire liceala pe care o urmeaza, elevii seriilor anterioare care, dintr-un motiv sau altul, au abandonat studiile, precum si absolventii scolilor de arte si meserii. Inscrierile au loc in perioada 7-31 mai, iar elevii au posibilitatea de a se inscrie pentru una dintre calificarile oferite, dupa care elevul va semna un contract de pregatire, atat cu scoala, cat si cu angajatorul selectat. Formarea profesionala va avea o durata de doi ani si va initia liceenii, prin stagii de practica, in tainele meseriei alese.
„Saptamana meseriilor” pentru elevii de-a IX-a
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...