Legea invatamantului obliga directorii si inspectorii sa fie si experti in management educational, insa cadrele didactice nu se inghesuie sa obtina aceasta calitate.
Cadrele didactice din Salaj s-au dovedit a fi dezinteresate sa devina experti in management educational – si, implicit, sa detina functii de conducere in invatamant – sau nu indeplinesc toate conditiile necesare pentru a obtine aceasta calitate pentru ca numai 170 de cadre didactice s-au inscris on-line pentru concursul de selectie pentru constituirea corpului national de experti in management educational. Data limita a inscrierii on-line a fost 5 martie, iar inspectorul general Ioan Abrudan a informat ca numarul celor inscrisi in concurs este de numai 170 de cadre didactice. Conditiile esentiale de inscriere a cadrelor didactice in concursul de selectie au fost acumularea a 60 de credite transferabile in cadrul unor programe acreditate de formare in domeniul managementului educational; detinerea gradului didactic II si a titularizarii in invatamantul preuniversitar sau intr-o unitate de invatamant; sa fi obtinut calificativul Ifoarte bineI in ultimii patru ani si sa nu fie sanctionate disciplinar in anul scolar curent; sa nu fie lipsite de dreptul de a ocupa o functie de conducere sau de indrumare si control in invatamant prin hotarare judecatoreasca definitiva de condamnare penala.
Amintim ca numai cadrele didactice care obtin calitatea de expert in management educational vor putea candida, incepand cu anul in curs, pentru functii de conducere in cadrul unitatilor de invatamant sau in cadrul inspectoratelor scolare. Calitatea de expert este atribuita de Ministerul Educatiei, prrin Ordin al ministrului, in urma unui amplu proces de evaluare a candidatilor si a devenit o conditie esentiala in ocuparea functiilor de directori si inspectori scolari ca urmare a publicarii metodologiei pentru aplicarea noii Legi a Educatiei nationale.
De azi, se da startul depunerii portofoliilor
Al doilea „hop” pe care trebuie sa-l treaca cadrele didactice selectate in urma inscrierii on-line pentru obtinerea calitatii de expert in management educational il reprezinta evaluarea portofoliilor candidatilor de catre Inspectoratul Scolar Judetean – in cazul cadrelor didactice din unitatile de invatamant – si de catre Ministerul Educatiei – in cazul inspectorilor sau directorilor din cadrul inspectoratelor scolare. Portofoliul fiecarui candidat va fi evaluat pe baza unor fise de evaluare, tinandu-se cont de cateva criterii esentiale: absolvirea unor programe de formare in domeniul managementului educational; experienta manageriala; performante deosebite in inovarea didactica sau manageriala, precum si participarea la proiecte. Astfel, incepand de azi, pana in 12 martie, candidatii selectati isi vor depune portofoliile la sediul Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, ai carui reprezentanti vor evalua documentatia depusa de candidati in perioada 15-28 martie. In data de 29 martie vor fi afisate rezultatele evaluarii portofoliilor, iar in 20 aprilie Ministerul Educatiei va stabili, prin Ordin al ministrului, care sunt candidatii ce vor fi inscrisi in Registrul national al expertilor.