Reorganizarea admini-strativ-teritoriala a Romaniei la care lucreaza in acest moment Guvernul Ponta si care include judetul nostru in Regiunea Nord-Vest alaturi de judetele Bistrita, Maramures, Satu Mare, Bihor si Cluj, ar putea scoate Salajul din nevoi si din anonimat.
Salajul este situat geografic in centrul regiunii, iar batalia propriu-zisa in cadrul planului de regionalizare se duce tocmai pe subiectul „care va fi centrul regiunii”. Salajul este avantajat prin pozitionarea sa centrala in regiunea Nord-Vest, si, in oricare din situatii, devine zona de tranzit. Prefectul Filonas Chis nu exclude nici varianta ca Salajul sa devina centru administrativ de regiune.
„Vor fi discutii preliminare. Regionalizarea se va face pe doua considerente: accelerarea dezvoltarii judetelor mici si armonizarea dezvoltarii tuturor judetelor din regiune. Noi vom avea de castigat prin atragerea investitorilor la noi in judet. Avem argumente solide ca noi sa fim centru de regiune, sau macar sa devenim mai activi decat suntem, argumente pe care le vom expune in momentul in care se porneste caruselul discutiilor. Centrele de regiuni trebuie create in sprijinul oamenilor, nu in dezavantajul lor. Este sansa noastra si trebuie sa profitam de ea. Chiar daca nu vom fi centrul administrativ al regiunii, macar sa aducem cateva agentii aici, astfel incat oamenii din toate colturile regiunii sa aiba acces la ele”, a precizat prefectul in cadrul intalnirii cu directorii institutiilor publice, carora le-a transmis sa fie pregatiti pentru regionalizare.
„Planul de regionalizare este in faza incipienta. Cu siguranta vom avea consultari la Bucuresti, dupa cum a anuntat si vice-premierul Liviu Dragnea. Dar, noi ne pregatim din timp cu un plan, cu argumente solide, pe care sa le prezentam. Cu totii ne dorim ca Salajul sa se dezvolte din toate punctele de vedere, dar mai ales economic. Sa avem mai multe locuri de munca, o rata a somajului mai mica si cat mai multi investitori. Ar fi un castig pentru oameni”, a declarat pentru Graiul Salajului prefectul Chis Filonas.
Argumente pentru Salaj
Potrivit proiectului de regionalizare al Guvernului Ponta, Romania va avea in viitor opt regiuni: Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest si Bucuresti-Ilfov. Salajul va face parte din regiunea Nord-Vest – alaturi de judetele Bihor, Cluj, Satu Mare, Maramures si Bistrita Nasaud. Varianta cea mai des vehiculata este ca centrul regiunii va fi la Cluj. Locuitorii din Satu Mare si Maramures vor fi nevoiti sa traverseze prin Salaj pentru a ajunge la centrul de regiune. In consecinta, ar avea de strabatut o distanta foarte mare pentru orice problema care necesita o astfel de deplasare la centrul de regiune. Daca s-ar lua in calcul aspectul geografic, atat pentru bihoreni, cat si pentru satmareni, maramureseni, bistriteni si clujeni, ar fi mai usor si nu foarte costisitor sa vina la Zalau.
Guvernul vrea accelerarea dezvoltarii judetelor mici. In regiunea Nord-Vest, Salajul este cel mai mic judet si singura modalitate de accelerare a dezvoltarii lui ar fi focusarea investitiilor pe Salaj. Daca este sa luam in calcul situatia actuala, cea mai mare rata a somajului din regiunea Nord-Vest o regasim in Salaj, in timp ce toate celelalte judete sunt mult mai dezvoltate din punct de vedere demografic si socio-economic, putand oferi mai multe oportunitati. Ceea ce ar fi iarasi in favoarea Salajului si ar atrage investitorii este accesul la infrastructura rutiera si feroviara, cu un plus in cazul realizarii Autostrazii Transilvania. Nu este de neglijat nici faptul ca nu suntem foarte departe de granita.
Salajul are si avantajul considerentului politic. Decizia finala va fi luata de catre Guvern, dupa consultarile cu formatiunile politice. Exista posibilitatea ca primarul Clujului, Emil Boc, sa nu primeasca satisfactie, iar in acest context, alternative de centre regionale ar fi Bihorul sau Salajul. Tinand cont de faptul ca la scrutinurile din ultimii ani Salajul a fost fara exceptie USL-ist, ar putea reprezenta un argument solid in transformarea lui ca centrul regiunii Nord-Vest.
Se reduce numarul functionarilor publici
Odata cu regionalizarea, organigramele institutiilor publice vor suferi modificari. Regiunile vor fi conduse de catre un guvernator, iar pentru functia din Nord-Vest sunt vehiculate urmatoarele nume: Ioan Rus – PSD, Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea – PNL si Alin Tise – PDL. Pana in prezent, Guvernul nu a stabilit daca guvernatorii vor fi alesi sau numiti. Cert este ca regionalizarea nu presupune desfiintarea judetelor. Consecinta directa a modificarii organigramelor va fi reducerea numarului de bugetari.
Vicepremierul Liviu Dragnea a dat asigurari ca vor fi consultari cu specialistii si cu partidele politice si ca regionalizarea nu se va face pe criterii etnice. Totodata, acesta a declarat ca Guvernul nu va ceda presiunilor, indiferent din care parte vor fi ele. „Sunt zeci de directii deconcentrate la nivel de judete, cu mii de angajati. Cand vor trece la regiuni, acesti angajati se vor diminua. Cand va avea loc descentralizarea, va subtia foarte mult aparatul functionaresc. Vor fi discutii foarte largi, intentionez sa creez un Consiliu Consultativ, pentru ca este un proiect foarte important, si voi chema la discutii specialisti, partideI, a declarat Liviu Dragnea.