Colegiul Prefectural de vineri a fost motiv de suparare pentru sefii salajeni, pentru ca planul de actiuni propus de ei a fost refuzat.
Li s-a dat termen 15 februarie sa dovedeasca ca sunt manageri buni.
Institutiile deconcentrate din Salaj nu au deocamdata un plan de actiuni pentru anul 2013, desi acesta a fost propus si trebuia aprobat vineri, in cadrul intalnirii Colegiului Prefectural. Motivul neadoptarii planului de actiuni ce trebuie urmarite si realizate in acest an este ca reprezentantii Intitutiei Prefectului i-au prins pe unii directori ca au dat „copy-paste” din planul de actiuni pe anul 2012, fara sa-si dea seama ca programul de guvernare din acest an difera de cel al anului trecut. In plus, sefilor din deconcentrate li s-a cerut finalizarea planului inca de la mijlocul lunii decembrie, timp suficient pentru a pune pe hartie cateva actiuni pe care sa le urmareasca in acest an in scopul imbunatatirii activitatii institutiilor pe care le conduc. Insa, au preferat sa transmita Prefecturii ceea ce au transmis cu un an in urma.
„Documentul de referinta este Programul de Guvernare 2013-2016, publicat pe site-ul Guvernului Romaniei. La acest document se vor aditiona eventualele recomandari formulate de ministerul de resort, avand in vedere noile abordari strategice cunoscute la aceasta data. Atentie acolo unde se preconizeaza modificari organizatorice in structura Serviciilor Publice Deconcentrate. Pe aceste considerente, ar fi indicat sa revizuim actiunile luate cu copy-paste din anii anteriori”, a precizat Mircea Ciocian, seful serviciului de management institutional din cadrul Institutiei Prefectului.
Prefectul Filonas Chis le-a cerut directorilor ca pana in 15 februarie sa finalizeze planul de actiuni si sa-l transmita Institutiei Prefectului, dar sa-l intocmeasca in asa fel incat sa stabileasca masuri concrete, corelate cu planul de guvernare si care sa poata fi evaluate corect.
Admonestati ca scolarii pentru temele prost facute
Potrivit lui Mircea Ciocian, unele institutii nu au propus actiuni cu rezultate cuantificabile, cu indicatori ce pot fi masurati, desi unii directori se afla de mai multi ani la carma institutiilor si in fiecare an s-au purtat discutii referitoare la modul de intocmire a planului. „Nu vom formula o actiune de maniera . Acesta este un deziderat. Reformularea corecta ca actiune specifica poate fi . Aceasta actiune va fi evaluata doar la finele trimestrului trei si in functie de numarul de cursanti putem evalua gradul de realizare. Pe aceste considerente se impune a revizui toate actiunile care au ca termen de realizare permanent sau anul 2013. Planul de actiuni este un instrument managerial care ne permite sa evaluam performanta institutiei la un moment dat sau la finele unei perioade si sa eliminam subiectivismul. Avand in vedere ca discutam deja de o anumita experienta in managementul institutiei, consider ca aceasta trebuie valorificata. Modul general de formulare a actiunilor nu conduce la rezolvarea adevaratele probleme cu care se confrunta institutiile, ci mai degraba denota o necunoastere a problemelor specifice”, a precizat Ciocian.
Unii directori, fara a fi nominalizati, nu au respectat sau macar sa consulte macheta transmisa de Institutia Prefectului, iar modalitatea in care a fost intocmit planul de actiuni conduce la dificultati in analizarea trimestriala a stadiului de implementare a acestuia la nivel judetean. Spre exemplu, o masura care are termen de implementare permanent nu va putea fi monitorizata niciodata ca si grad de implementare.
Seful managementului institutional a propus ca fiecare institutie sa refaca planul de actiuni, fiecare director sa propuna un set de sase, maxim 10 actiuni, dar macar acelea sa aiba termene de realizare clare, sa poata fi evaluate corect si obiectiv.