Judetul a pierdut 30.000 de locuitori in ultimii zece ani. UDMR are de castigat in ce priveste reprezentarea politica.
Decizia Curtii Constitu-tionale de invalidare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu din cauza neatingerii unui prag de prezenta de cel putin 50 la suta plus unu dintre alegatori va avea repercusiuni in alegerea viitorilor parlamentari. Premierul Victor Ponta a cerut prefectilor si ministrilor sa solicite in continuare primarilor sa actualizeze listele electorale, tinandu-se cont si de datele preliminare ale recensamantului populatiei de anul trecut. Decizia primului ministru nu va incanta factorii politici, pentru ca reducerea numarului populatiei inseamna si mai putine mandate de parlamentari in viitorul legislativ. Actuala legislatie prevede ca un senator sa reprezinte 160.000 de locuitori, iar un deputat 70.000 de locuitori. La recensamantul din 2002, in Salaj erau 248.015 locuitori. In 2011, potrivit datelor partiale ale recensamantului, totalul populatiei era de 217.900 de locuitori. Astfel, in cazul in care norma de reprezentare este pastrata si tinand cont de noua realitate demografica, de minus 30.000 de locuitori, atunci, dupa alegerile generale din aceasta toamna, Salajul ar putea avea trei deputati si un senator sau doi. In prezent, in Parlamentul Romaniei exista doi senatori si patru deputati salajeni alesi in 2008 in doua, respectiv patru colegii uninominale. Reducerea numarului de parlamentari depinde insa de adaptarea legislatiei in vigoare la realitatea demografica. Astfel, pentru a pune in aplicare noile date ale recensamantului trebuie modificate si colegiile electorale. Singurii beneficiari ai noilor date demografice ar putea fi UDMR. Formatiunea politica maghiara isi pastreaza o proportie de peste 6 la suta din totul cetatenilor romani. De asemenea, grupul minoritatilor etnice va conta si mai mult in jocurile politice pentru formarea unei majoritati in cadrul unui parlament redus substantial numeric.
Vasile Blaga: „Nu va scadea semnificativ numarul parlamentarilor”
Decizia infiintarii unei aliante electorale de centru-dreapta, din care sa faca parte PDL, PNTCD, Partidul Noua Republica si Initiativa Civica de Centru-Dreapta va insemna si o lista comuna de candidati la alegerile parlamentare. Prezent vineri la Zalau, presedintele PDL, Vasile Blaga, sustine ca numarul parlamentarilor din viitorul legislativ nu va scadea semnificativ. „Recensamantul se refera la cetatenii cu domiciliul stabil in Romania. La alegerile generale vor vota toti alegatorii care au votat la alegerile locale. Daca ramane actuala lege, va fi o reducere a numarului de parlamentari, dar nu una semnificativa”, a declarat liderul democrat-liberal. Blaga a fost completat de prim-vicepresedintele PDL Cezar Preda, care, la randul sau, sustine ca „alegerile parlamentare se organizeaza conform legii, iar organizatorul trebuie sa actualizeze listele electorale”. Desi, dupa insuccesul inregistrat la alegerile locale, presedintele PDL Salaj, Lucian Bode, anuntase ca pana la sfarsitul lunii iulie vom cunoaste candidatii pentru alegerile parlamentare, acest lucru nu s-a mai intamplat. „Am fost ocupati cu campania pentru referendum”, se scuza deputatul Bode.
PSD vrea uninominal pur si liste electorale actualizate
Uniunea Social Liberala isi va stabili candidatii la parlamentare pana in data de 15 septembrie, potrivit premierului Victor Ponta. Ca regula generala, actualii parlamentari isi pastreaza colegiul in care au fost alesi in 2008 si va fi mentinut principiul paritatii intre PNL si PSD. Senatorul Gheorghe Pop, ales in 2008 in colegiul Zalau – Jibou, spune ca revizuirea listelor electorale si modificarea legislatiei trebuie facuta cat mai repede. „De exemplu, in comuna Balan, pe listele permanente se regasesc peste 500 de persoane care de cel putin 15 ani nu au mai fost la domiciliul lor. Ori, actuala legislatie prevede ca la alegerile parlamentare primeste automat un mandat doar candidatul care obtine jumatate plus unul din voturile exprimate intr-un colegiu, restul intrand la redistribuire. Daca nu se actualizeaza listele, sunt sanse minime ca in anumite colegii candidatul sa obtina majoritatea voturilor si vom avea astfel un Parlament cu politicieni de pe locurile trei sau patru”, ne-a declarat senatorul PSD. Pop crede ca cel mai realist lucru ar fi ca alegerile parlamentare sa se desfasoare dupa legea uninominalului pur si cu listele electorale permanente actualizate.
Comisia Centrala pentru Recensamantul Populatiei si Locuintelor a anuntat, vineri, datele preliminare cen-tralizate ale recen-samantului din 2011.Potrivit acestor date, populatia stabila a Romaniei este de 19.043.767 de persoane. Asta inseamna cu 2.637.207 de persoane mai putin decat la recensamantul din 2002, cand au fost inregistrati 21.680.974 de locuitori. Procentajul locuintelor in care nu s-a putut realiza recenzarea reprezinta 2,8 la suta din totalul locuintelor, adica circa un milion de persoane, cuprinzand populatia plecata in stra-inatate cu toata familia, pe care nu a avut cine sa-i declare, si populatia necontactata. Rezultatele definitive ale Recensa-mantului Populatiei si al Locuintelor 2011 vor fi anuntate in semestrul al doilea al anului 2013.