Desi s-au confruntat cu seceta, palincarii din Salaj se lauda, in acest an, cu o productie buna de fructe, prune si mere in special. Insa majoritatea lor spun ca nu li se merita sa cheltuiasca cu recoltatul fructelor si distilatul borhotului, deoarece nu castiga mai nimic din vanzarea bauturii. Si apoi, conform noului Cod Fiscal, producatorii de rachiuri din Salaj nici nu au voie sa vanda produsul, pentru ca nu detin antrepozit fiscal. Era pe vremuri MAT-ul si mai recent Antrepozitul fiscal de la Pria, dar ambele s-au inchis.
Legislatia existenta nu asigura nici in prezent cadrul optim si sigur de producere si comercializare a acestui produs la pret avantajos in variantele sale din prune, mere, piersici, cirese, caise, gutui, struguri si vin. De aceasta parere este si Grigore Ardelean, presedintele Asociatiei producatorilor de palinca din Salaj. Asociatia este atestata de Ministerul Agriculturii si certificata de Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. !15 palincari din judet sunt membri ai acestei asociatii. „Inca pe atatia, daca nu mai multi, afirma Ardelean, produc palinca la negru. Ei nu platesc taxe, nici accize si nici controale nu vin pe capul lor pentru ca nu sunt inregistrati la Directia Judeteana pentru Accize si Operatiuni Vamale Salaj (Vama).
Se ingroasa evaziunea fiscala
„Adevarul e ca pe piata exista multa palinca. Putini stiu din ce se face, spune un palincar din Garbou. Nu pot crede ca cineva care vinde palinca fara plata accizei are castig atunci cand primeste 13/15 lei pe litru”. Stefan Igna, un alt palincar din Mierta spunea ca: „La pretul de 15 lei litru, nu merita culese fructele. Costa mai mult plata culesului decat banii care ii primesti pe palinca. Eu am lasat neculese tone de mere de vara. Ma costa mai mult culesul lor si apoi trebuie sa-mi bat joc de palinca. Sa o dau numai sa nu o am.”
La ora actuala, cand inca borhotul mai fermenteaza, palinciile autorizate au, in majoritate, cazanele sigilate. Inca nu s-a intrat pe flux. Cei care au palincii clandestine si lucreaza la negru, fac ce vor, pentru ca nici cei de la Vama, nici cei de la Fisc n-au dreptul sa le calce in proprietate. Cazanele nu sunt declarate, deci ele nu exista. Ce cauti atunci tu, vamesule, in curtea mea? Si uite asa, cu porunci de la Imparatia Europeana, cu lacune mari in legilatia romaneasca se ingroasa evaziunea fiscala.
UE a pus piciorul in prag
Producatorii de palinca autorizati, conform legislatiei in vigoare, au dreptul sa produca rachiuri din fructe astfel: pentru consum propriu, cantitatea de pana la 50 de litri este neaccizata. Peste 50 de litri, indiferent de cantitate, palinca este accizata cu 13 lei pe litru. Facem precizarea ca produsul este numai pentru consum propriu. Legal, de vandut nu se poate vinde pentru ca nu exista antrepozit fiscal. Proprietarul de cazane nu are voie sa produca si pentru alti pomicultori, pentru ca este interzis sa presteze servicii. Transformarea palinciilor in antrepozite fiscale este aproape imposibila ca urmare a cheltuielilor impovarate care trebuie facute de catre detinatorii de cazane, pentru a raspunde acelor recomandari si norme impuse de Uniunea Europeana. De fapt chiar in tratatul de preaderare ne-a fost impusa accizarea bauturilor spirtoase. Numai ca printr-un ordin comun al Ministerului Agriculturii, Ministerului Sanatatii si Protectiei Consumatorilor se precizeaza ca produsele alcoolice din fructe nu sunt spirt, ci doar cele produse din cereale. Insa nimeni nu tine cont de asta.
Palinca de Salaj a ajuns si pe mesele unor comisari europeni care au acceptat necesitatea declararii oficiale a rachiurilor naturale din fructe ca produs traditional si protejarea acestuia. Apreciata licoare a dezlegat multe limbi la Bruxelles si s-a promis printre altele elaborarea unor norme in ton cu legislatia unionala care ar putea aduce palinciile la nivelul unitatilor prestatoare de servicii, fapt care ar reduce povara de pe umerii proprietarilor de cazane. Marian Baban din Cernuc are nevoie de bani pentru a moderniza palincia. „Eu as vinde palinca, dar mi-e teama. Trebuie sa platesc acciza si este de umblat. Daca legea nu se schimba, cred ca nu merita sa bag un sac de bani pentru a putea respecta normele impuse de straini”.
Palinca se face si se vinde la negru
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...