Un studiu realizat de Directia Judeteana de Statistica (DJS) Salaj pri-vind indicatorii conjuncturali ai Salajului in luna iunie si in primul semestru al acestui an scoate la iveala ca tot mai multi salajeni sunt someri, mor mai repede si se nasc mai rar, comparativ cu datele relevante pentru aceeasi perioada a anului trecut. Nici la capitolul castiguri salariale nu avem parte de date imbucuratoare. Salariul mediu nominal brut pe Salaj a scazut in iunie 2013, comparativ cu luna mai. Suprinzator este ca mult mai multi salajeni au decis sa „isi puna pirostriile in cap” in 2013, spre deosebire de anul trecut.

Barza vine mai rar decat anul trecut
Directorul executiv al DJS Salaj, Elena Muresan, spune ca numarul nascutilor vii inregistrati in iunie 2013 a fost de 179 de persoane, mai putin cu 17,5 la suta fata de luna mai si cu 13,1 la suta mai putin fata de iunie 2012. De asemenea, datele rezultate pe primul semestru privind nou-nascutii vii in Salaj ar trebui sa dea un semnal de alarma despre faptul ca ne imputinan de la an la an. Elena Muresan a subliniat ca in perioada 1 ianuarie-30 iunie 2013 s-au nascut 1.160 de copii in Salaj, cu 127 mai putini fata de primul semestru al anului trecut. Probabil acest deficit nu produce rezultate vizibile imediat, dar pe termen lung asta inseamna ca populatia Salajului va fi mai mica si imbatranita.
In lumina cifrelor de mai sus, rata natalitatii, rezultata din raportul dintre nascutii-vii si efectivul populatiei este, evident, in scadere in Salaj. In iunie 2013 rata natalitatii in judetul nostru a fost de 9 nascuti-vii la 1.000 de locuitori. In mai 2013 statisticile aratau o natalitate de 10,9 la mia de locuitori, iar in iunie 2012 natalitatea era de 10,3 la mie. Rezultatele pe primul semestru sunt de asemenea mai mici decat cele din cursul anului trecut. Din 1 ianuarie si pana la sfarsitul lui iunie 2013 rata natalitatii a fost de 9,7 la mia de locuitori, fata de 10,7 la mie, inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent.

Un nou-nascut la circa trei morti
Sporul natural, reprezentat de diferenta dintre numarul nascutilor-vii si numarul decedatilor intr-o perioada determinata de timp, indica in Salaj un deficit al nascutilor-vii fata de cel al decedatilor de saisprezece persoane in iunie anul curent, cu 34 de persoane mai putin decat in iunie 2012 si mai 2013, atrag atentia reprezentantii DJS Salaj. In prima jumatate a acestui an sporul natural inregistrat in Salaj a fost de minus 350 de persoane, fata de minus 51 in prima jumatate a lui 2012.

Castigul salarial mai mic – bomboana de pe coliva
Salajenii aflati in cautarea unui loc de munca, pe care cel mai probabil nu-l gasesc, sunt in crestere in judet. Numarul somerilor a crescut odata cu incheierea primei sesiuni de bacalaureat, cand absolventii au ingrosat randurile some-rilor. Directorul DJS Salaj, Elena Muresan, spune ca numarul somerilor inregistrati in luna iunie a anului curent este cu 5,8 procente mai mare fata de mai 2012. La sfarsitul lui iunie a acestui an in Salaj erau 5.573 de someri, aproximativ 1,3 la suta din numarul total pe tara al somerilor. Elena Muresan a mai spus ca din cei peste 5.000 de someri salajeni, la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Salaj se afla in plata 1.894 de persoane. Rata somajului a fost de 5,3 la suta in iunie, in raport cu populatia activa civila de la 1 ianuarie 2012; cu 0,3 procente mai mare decat rata somajului pe tara.
Un subiect dureros este castigul sa-larial mediul nominal brut in Salaj, care a fost de 1.653 de lei in iunie 2013 si care se afla in scadere, comparativ cu stati-sticile anterioare. Mai exact, castigul sa-larial precizat este mai mic cu 25,5 procente decat castigul salarial mediu brut pe economie, in timp ce castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.210 de lei in iunie, mai mic cu 24,7 la suta decat castigul salarial mediu net pe economie. Fata de luna mai a acestui an castigul salarial mediu net pe judet a scazut cu 0,8 procente, arata statisticile DJS Salaj.

Tot mai multi salajeni spun „Da” in fata altarului
De remarcat este faptul ca salajenii au ajuns mai usor in fata ofiterului starii civile in acest an, fata de anul trecut. Au fost inregistrate 145 de casatorii in iunie 2013, cu 28,3 la suta mai mult fata de mai 2013 si cu 42,2 la suta mai mult decat in iunie 2012. Per total, in Salaj, s-au inregistrat 466 de casatorii de la inceputul anului si pana la sfarsitul lui iunie, cu 14,5 la suta mai mult fata de prima jumatate a anului trecut.
Rezultate bune avem si la capitolul divorturi, unde datele DJS Salaj arata ca salajenii divorteaza intr-un procent mai mic decat anul trecut. In iunie 2013 au fost 23 de divorturi, cu 17,9 la suta mai putin decat in mai 2013 si cu 8 procente mai putin decat in iunie 2012. Pana la sfarsitul lui iunie 2013 au fost 186 de divorturi in Salaj, cu 4,1 procente mai putin fata de prima jumatate a anului precedent.