Incepand din 1988, 1 decembrie este considerata Ziua Mondiala de Lupta Impotriva HIV/SIDA. An de an, institutiile abilitate si oamenii de pretutindeni au demarat actiuni, fie ele chiar si numai cu caracter informativ, pentru a fi solidari cu cei care traiesc cu aceasta boala. Potrivit unui comunicat trimis presei de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, in Zalau, in cadrul parteneriatului cu Filiala Salaj a Crucii Rosii, vo-luntarii organizatiei au distribuit vineri gratuit pliante informative si prezervative, pe strazile din oras.
Cazurile depistate reprezinta doar o parte din cazurile reale
Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, a declarat vineri pentru Graiul Salajului ca „la 30.09.2013, institutia DSP avea inregistrate 21 de cazuri cu SIDA, prima persoana luata in evidenta fiind in anul 1992”. „Cazurile depistate reprezinta doar o parte din cazurile reale, specialistii afirmand ca fiecare caz depistat <> alte 15 cazuri nediagnosticate”, se mai arata in comunicatul de presa al DSP Salaj.
Conform estimarilor UNAIDS, la sfarsitul anului 2011, pe plan mondial erau 34,2 milioane de persoane infectate cu HIV (30,7 milioane adulti si 3,4 milioane copii sub 15 ani) si 1,7 milioane de decese prin SIDA (dintre care 1,5 milioane au fost adulti si 230.000 copii sub 15 ani). In Romania, numarul celor aflati in evidenta activa HIV si SIDA este de 9.475.
Ce este SIDA
Specialistii arata ca Sindromul Imunodeficientei Umane Dobandite (SIDA) este o boala grava, ce ataca sistemul imunitar al organismului, care devine astfel incapabil sa lupte impotriva infectiilor. Dintre semnele infectiei cu HIV amintim: oboseala marcata, dificultati in respiratie, insotite de o tuse seaca, care nu se datoreaza unei alergii sau fumatului, diaree persistenta, pierderi de memorie, confuzie si alte semne de deteriorare mentala. Specialistii mai atrga atentia ca „intre data contaminarii cu virusul HIV si declararea bolii poate trece intre un an si 10 – 15 ani”, dupa cum se mai arata in comunicatul de presa. Cel mai raspandit mod de contaminare cu HIV este prin contact sexual neprotejat.
Pentru prevenirea infectiei cu HIV, se pot adopta di-ferite strategii, precum: evitarea raporturilor sexuale neprotejate cu persoane necunoscute sau care prezinta risc crescut de contaminare; utilizarea prezervativului, care daca este folosit corect, este cel mai eficient mijloc de protectie impotriva HIV si a altor infectii care se transmit pe cale sexuala; abstinenta, dar si prudenta in azul unor proceduri, precum acupunctura, piercing-uri, tatuaje.