Pentru bolnavii de coronavirus aflați în stare gravă, în special pentru cei internați la Terapie Intensivă, tratamentul cu plasmă convalescentă poate face minuni, spun medicii. Iar cei care pot dona plasma sunt persoanele care au avut boala și s-au vindecat.

Chiar dacă la nivelul județului Sălaj numărul pacienților în stare gravă este mic, comparativ cu cel înregistrat la nivel național, cei care au avut șansa de a se vindeca sunt așteptați acum să dea o mână de ajutor.

Pot dona plasmă convalescentă toate persoanele care fac dovada istoricului infectării cu virusul SARS-Cov2, dar și a dispariției riscului de transmitere a bolii.

Reguli mai simple decât săptămâna trecută

Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, medicul Cristina Ilieș, spune că, din fericire, regulile s-au simplificat pentru donatorii de plasmă. Au fost modificate cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de covid-19, precum și lista documentelor solicitate. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul să prezinte 2 teste RT-PCT negative. De altfel, acesta este unul dintre motivele care a îngreunat colectarea plasmei, pentru că donatorul trebuia să suporte din buzunar costul testelor în cazul în care ne le avea efectuate, iar acest lucru presupunea un efort financiar de circa 250 de lei pentru fiecare test în parte. Mulți pacienți vindecați aveau la externare un singur test, în special cei care părăseau spitalul la cerere, pe semnătură.

Nu se mai aplică nici cerința ca donatorii să fi fost internați în prealabil în spital, fiind suficientă o dovadă de la Direcția de Sănătate Publică, mai exact o hârtie care să demonstreze că au stat în izolare la domiciliu.
Cerințele minime pentru admiterea ca donator vindecat de covid-19 sunt acum
semnarea consimţământului pentru intrarea în procedura de selecţie în vederea donării de plasmă prin plasmafereză sau sânge total şi pentru transmiterea codificată a datelor privind donarea în baza de date naţională şi europeană, prezentarea documentelor care să ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, precum și încetarea riscului de transmitere a bolii, încadrarea în toate criteriile standard pentru donarea de sânge sau plasmă. Intervalul între două donări de plasmă succesive trebuie să fie de cel puțin 14 zile.

Doritori da, donatori ba

Până ieri, în județ nu aveam nici măcar un donator de plasmă convalescentă. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj spune că au existat doritori însă aceștia nu au întrunit condițiile obligatorii. Unii erau sub tratament medicamentos pentru alte afecțiuni, alții prezentau unele patologii incompatibile cu donarea de sânge sau de plasmă.

La Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj nu există un aparat special care să colecteze doar plasmă, astfel că donatorului i se va recolta sânge prin metoda clasică, plasma urmând a fi apoi separată prin centrifugare.

Principala diferență între cele două metode de donare o reprezintă intervalul de timp la care se poate repeta procedura. În cazul în care se donează doar plasmă, aceasta poate fi repetată după 14 zile, iar în cazul donării de sânge trebuie să treacă două luni în cazul bărbaților și trei luni în cazul femeilor.

Ulterior, plasma se va administra doar pacienților critici infectați, cu vârsta de cel puțin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă covid-19 prin semnarea consimțământului informat, și care îndeplinesc o serie de criterii specifice.

Donarea de plasmă este voluntară și neremunerată.

Nu există deocamdată o evidență clară a potențialilor donatori

Ministerul Sănătății a anunțat că va contribui cu date în platfoma de raportare a datelor privind recoltarea de sânge total sau plasmă de la donatori vindecați de covid-19 pusă la dispoziția statelor membre de către Comisia Europenă.
Informațiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel Uniunii Europene privind siguranța și eficacitatea acestei terapii.
Deocamdată însă, în țară nu există un Registru Național al persoanelor vindecate de coronavirus bine pus la punct, care să ofere o bază de date pentru centrele de transfuzii. Există protocale încheiate între unitățile spitalicești și aceste centre, dar listele ajung deocamdată cu dificultate la cei care ar putea să-i contacteze pe eventualii donatori.