Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală au implementat o nouă facilitate: titularul contului SPV (Spațiul Privat Virtual) are acum posibilitatea de a plăti, în numele oricărei alte persoane fizice, impozite sau contribuții evidențiate în Declarația unică.

În noul meniu disponibil în serviciul SPV, pentru accesarea acestei facilități, se selectează opțiunea „Plată obligații fiscale PF” și apoi „În numele altei persoane”, se optează pentru plata obligațiilor fiscale declarate prin declarația unică (impozit pe venit, contribuții de asigurări sociale de sănătate/ contribuții de asigurări sociale), apoi se completează codul numeric personal/ numărul de identificare fiscală al persoanei pentru care se face plata, precum și suma care se dorește a fi achitată, după care plata poate fi efectuată.

Această facilitate este disponibilă numai în serviciul SPV, momentan nefiind posibilă și prin intermediul site-ului ghiseul.ro.

Tot prin contul SPV, contribuabilii persoane fizice pot genera două noi rapoarte: istoric declaraţii -Declaraţii depuse de persoană fizică în formă electronică, acest istoric fiind disponibil până acum doar pentru persoane juridice, și C168 – Duplicat Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune.

În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice și ANAF au în vedere implementarea plății prin SPV și interconectarea cu ghiseul.ro, a unor categorii de obligații fiscale pentru persoanele juridice.

Interconectarea dintre serviciul SPV și ghișeul.ro a fost implementată în luna iunie, contribuabilii persoane fizice având posibilitatea de a achita direct cu cardul bancar, în nume propriu, peste 30 impozite și contribuții. Cele mai frecvente plăți au vizat impozitul pe venit, contribuții, accize colectate și plata unor penalități.

Printre creanţele fiscale care pot fi plătite în prezent prin SPV de către persoanele fizice se numără penalitățile de nedeclarare, impozitul pe veniturile din activități independente, impozitul pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, impozitul pe veniturile din cedarea folosinței bunurilor, impozitul pe veniturile din pensii din străinătate, impozitul pe veniturile din activități agricole, silvicultură și piscicultură, impozitul pe veniturile din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, regularizări, contribuția individuală de asigurări sociale reținută de la asigurați, contribuția de asigurări sociale datorată de angajator, impozitul pe venit aferent declarației unice, penalitățile datorate în cazul eșalonării la plată.